Српска добровољачка гарда

С Википедије, слободне енциклопедије
Не поистовећивати са Српска гарда.
Српска добровољачка гарда
SPP SrbDobGarda.svg
Грб Српске добровољачке гарде
Постојање11. октобар 1990април 1996.
Земља СФРЈ
 СР Југославија
Врстадобровољци
Надимак
  • "Арканови тигрови"
  • "Аркановци"
Ангажовање
Команданти
КомандантЖељко Ражнатовић Аркан
ЂенералБорислав Пелевић
ПуковникМилорад Улемек Легија
ПотпуковникЗвездан Јовановић
Инсигније
Застава Српске добровољачке гардеFlag of the Serb Volunteer Guard.svg
Незванични грб Српске добровољачке гардеInsignia of the Serb Volunteer Guard (Unofficial).png

Српска добровољачка гарда је била паравојна формација коју је основао и предводио Жељко Ражнатовић Аркан, услед чега је била позната и под именом Арканови тигрови или Аркановци.

Арканови тигрови.

Историја[уреди | уреди извор]

Застава СДГ

Српску добровољачку гарду је основало 11. октобра 1990. двадесет добровољаца, углавном навијача ФК Црвене звезде, којима је Аркан био вођа. Припадници паравојних снага су се изјашњавали као патриоте којима је био циљ заштита Срба изван граница Србије током југословенских ратова 90-их година 20. века. Извештаји се не слажу по питању бројности Гарде - различити извори наводе од неколико стотина па до више од 10.000 добро увежбаних бораца.

Гардисти су се борили у Хрватској (1991–1992) и Босни и Херцеговини (1992–1995). Штаб Гарде и Центар за обуку су се налазили у Ердуту, у источној Славонији, данас делу Хрватске. Српска добровољачка гарда је званично распуштена априла 1996. Поред Аркана, врло важан члан гарде био је и пуковник Милорад Улемек Легија.

Ражнатовића је 1997. године Хашки трибунал оптужио због командовања Гардом пошто је јединица, по наводима оптужбе, одговорна за бројне злочине против човечности, озбиљно кршење Женевске конвенције и закона и обичаја рата. Такође, Хашки трибунал је објавио листу око седамдесет Бошњака које је убила Гарда на челу са Арканом у околини Санског Моста.

Жељко Ражнатовић Аркан је убијен 15. јануара 2000. у Београду.

Честа заблуда[уреди | уреди извор]

Иако се често меша са Српском гардом Ђорђа Божовића Гишке, „Српска добровољачка гарда“ Жељка Ражнатовића Аркана са њом није имала никакве везе.

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]