Српска књижевност

Из Википедије, слободне енциклопедије
Wiki letter w.svg Овај чланак, или један његов део, треба још да се прошири.
Погледајте страну за разговор за разлог. Када се побољшавање заврши, можете склонити ово обавештење.
Књижевност
Облици
романпесмадрама

приповеткановела
народна приповетка

Жанрови
епикалирикадрама
Медији
књигапредстава
Технике
прозастих (поезија)
Науке
критикатеоријаисторија
Овај чланак је део серије о
Србима
Serbian Cross.svg
Српска култура
Coat of arms of Serbia.svg
Уметност
Књижевност · Музика · Позоришта
Сликарство · Фотографија
Кинематографија
Традиција
Народни обичаји · Народна ношња · Игре
Кухиња · Сроднички односи · Религија
Хералдика · Епска поезија
Споменици
Непокретна културна добра · Музеји
Архитектура · Тврђаве · Манастири
Светска баштина · Војничка гробља
Разно
Познати Срби · САНУ · Спорт
Дигитализација

Српска књижевност је књижевност писана на српском језику.

Најстарији рукопис и споменик старе српске књижевности писан на српском језику је Мирослављево јеванђеље, литургијска књига од 362 странице писана у прелазној форми између старословенског и српско-словенског језика[тражи се извор од 09. 2009.] која је написана осамдесетих година 12. вијека. Филолошким анализама је утврђено да су на тексту радила два писара од којих се потписао само један у четири кратка записа и то као Глигорије, Глигор и Григорије. Постоје мишљења да је запис Версамелеон аутров потпис. Данас се то мишљење не заступа. Писано је за хумског кнеза Мирослава, сина Завидиног, брата Стефана Немање. Вјероватно је настало у манастисру Св. Петра и Павла у Бијелом Пољу. Постоји и теорија да је настало у манастру Хиландару. Урађено је фототипско издање у Јужноафричкој Републици. 2001. године УНЕСКО га је уврстио у своју библиотеку „Памћење свијета“

Књижевност просвјетитељства[уреди]

За више информација погледајте чланак Српска књижевност епохе просветитељства.

Све до 70-их година XVIII века просвета и књижевност задржале су претежно доминантан утицај цркве. Школе се оснивају уз цркве или архијерејске столице. У њима предају углавном свештеници, а настава иако обухвата и свјетовне предмете, има претежно духовни садржај. Књижевност је црквена, језик такође: и једно и друго налазе се под руским црквеним и културним утицајем.

Књижевност романтизма[уреди]

Епоха српског романтизма стоји у знаку Вука Караџића и његове борбе за афирмацију народног језика. Практично сви велики српски романтичари били су присталице Вукових идеја, и инспирисали су се народном поезијом, за чије систематско сакупљање Вук има највеће заслуге. Окренутост народној, 'наивној' књижевности једна је од романтичарских црта која вуче порекло од Русоових идеја о првобитном, неисквареном човеку. Код Срба, као и код многих других европских народа који су се у то доба налазили под политичком и културном хегемонијом страних земаља, ово доба поклапа се са добом националног буђења и културног препорода. Вуков рад такође је наишао на одушевљење многих водећих европских романтичара, као што је Гете, а ова позитивна рецепција додатно је појачала националну самосвест.

Књижевно стваралаштво Срба у овом раздобљу је углавном пјесничко. Истичу се следећи песници: Бранко Радичевић, Ђура Јакшић, Јован Јовановић Змај и Лаза Костић.

Књижевност реализма[уреди]

У епохи српског реализма доминирају прозни жанрови - роман и, нарочито, приповетка. Најзначајнији представници су: Светозар Марковић (теоретичар), Јаков Игњатовић, Милован Глишић, Лаза Лазаревић, Јанко Веселиновић, Илија Вукићевић, Симо Матавуљ, Стеван Сремац, Радоје Домановић, Војислав Илић (песник), Бранислав Нушић (који се највише остварио у драмској књижевности, и који је наставио да пише и у наредним периодима - модерној и међуратној књижевности).

Књижевна удружења[уреди]

Књижевне награде[уреди]

Српски народни препород[уреди]

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]