Српска народна странка (Црна Гора)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Српска народна странка
SNS.jpg
СкраћеницаСНС
ВођаАндрија Мандић
Основана1997
Распуштена2009
НаследникНова српска демократија
СедиштеПодгорица
 Црна Гора
Идеологијасрпско-црногорски унионизам,
национални конзервативизам.
Политичка позицијадесни центар

Српска народна странка (скраћено СНС) је бивша политичка странка у Црној Гори.

СНС је предводио Андрија Мандић.

У јануару 2009, она се припојила Новој српској демократији.

Историја[уреди]

СНС је била етнички српска странка која је промовисала права српске етничке групе. За разлику од профедералистичке Социјалистичке народне партије Црне Горе (СНП), која је лево оријентисана, СНС је првенствено усмерена на заступање интереса српског народа у Црној Гори као национална странка десног центра.

Године 1997,Народна странка је склопила савез с Ђукановићем против Булатовића и Милошевића. Бројни чланови НС су одбили да прихвате ту одлуку и оптужили НС и њеног лидера Новака Килибарду за напуштање општих интереса Срба. Тако су напустили странку и формирали Српску народну странку. За првог лидера СНС-а изабран је професор др. Божидар Бојовић. Поводом председничких избора 1997 СНС је подржао Булатовића и СНП.

Међутим на црногорским парламентарним изборима 1998 СНС је претрпео велики пораз и изгубио ентузијазам, јер није успео да прође цензус и уђе у парламент.

Српска народна странка одлучила је да учествује на изборе за посланике у Савезну скупштину СРЈ 24. септембра 2000 и поред бојкота које су одлучили ДПС и владајућа коалиција.

Као резултат споразума са СНП-ом, СНС је освојио 2 места у Већу грађана. А на изборима за Веће република, СНС је добио 7,5% и једно место.

Поводом избора 2001. СНС је учествовала у коалицији "Заједно за Југославију" са СНП-ом и Народном странком;коалиција ће победити изборе добивши 40,56% и 33 мандата у Скупштини, међутим ради ометања од стране владајуће коалиције и недостизања договора са ЛСЦГ-ом, избори су поновљени наредне године.

Избори 2002. су означили победу коалиције "Листа за европску Црну Гору" коју је предводио Мило и коју су сачињавале ДПС и СДП. На овим изборима СНС је такође учествовала са СНП-ом и Народном странком у коалицији "Заједно за промјене", која је међутим добила 37,92% и недовљних 30 мандата.

Након црногорског референдума о независности и проглашења независности Црне Горе СНС је оспорио резултат референдума.

На парламентарним изборима у Црној Гори, 10. септембра 2006, СНС је била главни део коалиције "Српска листа" освајујући 12 места у Скупштини ЦГ, поставши најјача парламентарна група после владајуће коалиције ДПС-СДП.

СНС је одмах потом започела пројекат претварања Српске листе у јединствену странку и заједно са Народном социјалистичком странком и још неколико друштено-политичким органиацијама српског народа је формирала Нову српску демократију.