Српска општина Маглај

С Википедије, слободне енциклопедије
Српска општина Маглај
Основни подаци
Држава  Босна и Херцеговина
Ентитет  Република Српска
Становништво
Географске карактеристике
Остали подаци
Временска зона UTC+1 (CET), лети UTC+2 (CEST)

Српска општина Маглај је бивша општина Републике Српске, која се налазила у Озренској регији. Формирана је у прољеће 1992. године на територији бивше југословенске општине Маглај, а сачињавала су је српска насеља маглајске општине. Формално је постојала до потписивања Дејтонског споразума.

Настанак општине[уреди | уреди извор]

Према Закону о територијалној организацији и локалној самоуправи Републике Српске из 1994. године, једна од општина у Републици Српској је била и Општина Маглај која је укључивала насељена мјеста бивше југословенске општине Маглај.[а] Српска општина Маглај је формирана са циљем да у тешкој војно-политичкој ситуацији организује што нормалнији живот.

Географија[уреди | уреди извор]

Српска општина Маглај се налазила у сјеверном дијелу Републике Српске. Граничила се са општинама Теслић, Добој и Завидовићи у Републици Српској. Српска општина Маглај је обухватала територију бивше југословенске општине Маглај.

Политичко уређење[уреди | уреди извор]

Начелник општине је представљао и заступао општину и вршио извршну функцију у Маглају. Општинску администрацију, поред начелника, чинила је и скупштина општине.

Повјереништво за Општину Маглај[уреди | уреди извор]

Повјереништво за Општину Маглај је формирано 1996. године на основу Тачке 2. Амандмана XXXV на Устав Републике Српске и Тачке 2. Одлуке о образовању повјереништава за општине односно подручја која су у цјелини или дјелимично ушла у састав Федерације БиХ. Повјереништво општине извршава налоге Народне скупштине, Предсједника Републике и Владе Републике Српске и врши послове из надлежности Скупштине општине и Извршног одбора, у складу са законом. Повјереништво је образовано у сљедећем саставу:[б]

 1. Чедо Мочић, предсједник,
 2. Влајко Маљеновић,
 3. Боро Благојевић,
 4. Миленко Билић,
 5. Владо Васић,
 6. Јован Лукић,
 7. Станоје Симић.

Образовање[уреди | уреди извор]

Према Одлуци о привременом броју и просторном распореду основних школа у Републици Српској из 1994. којом се утврђује број и просторни распоред основних школа као и број издвојених одјељења основних школа у Републици Српској, на територији Српске општине Маглај, егзистирала је Основна школа „Озрен” са сједиштем у Јабланици и издвојеним одјељењима у Бакотићу, Брезицима, Горњој Бочињи, Горњој и Доњој Пакленици, Горњем и Доњем Раковцу и Рјечици.[в] Одлуком о привременом броју, структури и просторном распореду средњих школа на територији Републике Српске из 1995. утврђено је да на територији општине не егзистира ни једна средњошколска установа.[г]

Напомене[уреди | уреди извор]

 1. ^ Службени гласник Републике Српске 11/94
 2. ^ Службени гласник Републике Српске 16/96
 3. ^ Службени гласник Републике Српске 31/94
 4. ^ Службени гласник Републике Српске 05/95

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]