Српска православна црква Арханђела Гаврила у Бочару

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Црква архангела Гаврила у Бочару
Bočar, Orthodox Church.jpg
Црква у Бочару пре реконструкције
Опште информације
Место Бочар
Општина Нови Бечеј
Држава  Србија
Време настанка 1814.
Тип културног добра Споменик културе од великог значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштиту Завод за заштиту споменика културе
Седиште Зрењанин
Адреса Трг др Зорана Ђинђића 1 23000
Званични веб-сајт

Православна црква у Бочару подигнута је 1814. године у центру насеља, на вероватно природном малом узвишењу, чија је порта у прошлим временима била ограђена оградом од опеке од које се данас препознају само фрагменти[1].

Црква је једнобродна грађевина са петостраном олтарском апсидом, издуженим простором наоса и двоспратним звоником изнад западног улаза. Складном фасадном декорацијом анонимни градитељ је постигао утисак репрезентативности. У дубоким касетираним нишама, налик на шкољке, смештени су прозорски отвори који, у комбинацији са плитким пиластрима завршеним испупченим капителима, наглашавају вертикалну поделу. Равнотежа је постигнута богато профилисаним кровним венцем и широком траком испод њега, украшеном орнаментима у виду меандра.

Западним прочељем доминира главни портал са тимпаноном на врху изнад кога се уздиже звоник, знатно нижи него код барокно конципираних црквених грађевина, украшен угаоним пиластрима са јонским капителима и покривен пирамидалном капом. Међутим, првобитна барокна капа звоника је у давној прошлости уништена при удару грома, па је замењена капом данашњег изгледа. Црква је засведена бачвастим сводовима који се ослањају на лукове. Иконостас, сликарски и дрворезбарски рад настао је у другој половини XVIII века, на шта указују стилске карактеристике барокно-рокајних обрађених и позлаћених оквира икона и сликарских радова на којима се уочавају особине “прелазног стила”. Аутори су непознати, као и година израде. Познато је да је иконостас припадао српској православној цркви у Врањеву, одакле је као стари купљен 1826. године и пренесен у Бочар. Постоје разлози за претпоставку да је овај иконостас дело старијих бечкеречких сликара Поповића, Димитрија и Теодора. Црква није изнутра осликана, али је могуће да је била у некој ранијој фази.

Конзерваторско-рестаураторски радови на цркви обављени су у периоду 2006-2007. године по пројекту Завода.

Референце[уреди]

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]