Српска православна црква Арханђела Гаврила у Бочару

С Википедије, слободне енциклопедије
Црква архангела Гаврила у Бочару
Црква архангела Гаврила у Бочару
Опште информације
МестоБочар
ОпштинаНови Бечеј
Држава Србија
Време настанка1814.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
www.zrenjaninheritage.com

Православна црква у Бочару подигнута је 1814. године у центру насеља, на вероватно природном малом узвишењу, чија је порта у прошлим временима била ограђена оградом од опеке од које се данас препознају само фрагменти.[1]

Црква је једнобродна грађевина са петостраном олтарском апсидом, издуженим простором наоса и двоспратним звоником изнад западног улаза. Складном фасадном декорацијом анонимни градитељ је постигао утисак репрезентативности. У дубоким касетираним нишама, налик на шкољке, смештени су прозорски отвори који, у комбинацији са плитким пиластрима завршеним испупченим капителима, наглашавају вертикалну поделу. Равнотежа је постигнута богато профилисаним кровним венцем и широком траком испод њега, украшеном орнаментима у виду меандра.

Западним прочељем доминира главни портал са тимпаноном на врху изнад кога се уздиже звоник, знатно нижи него код барокно конципираних црквених грађевина, украшен угаоним пиластрима са јонским капителима и покривен пирамидалном капом. Међутим, првобитна барокна капа звоника је у давној прошлости уништена при удару грома, па је замењена капом данашњег изгледа. Црква је засведена бачвастим сводовима који се ослањају на лукове. Иконостас, сликарски и дрворезбарски рад настао је у другој половини XVIII века, на шта указују стилске карактеристике барокно-рокајних обрађених и позлаћених оквира икона и сликарских радова на којима се уочавају особине “прелазног стила”. Аутори су непознати, као и година израде. Познато је да је иконостас припадао српској православној цркви у Врањеву, одакле је као стари купљен 1826. године и пренесен у Бочар. Постоје разлози за претпоставку да је овај иконостас дело старијих бечкеречких сликара Поповића, Димитрија и Теодора. Црква није изнутра осликана, али је могуће да је била у некој ранијој фази.

Конзерваторско-рестаураторски радови на цркви обављени су у периоду 2006-2007. године по пројекту Завода.

Галерија[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]