Српска православна црква Ваведење Богородице у Стапару

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Српска православна црква Ваведење Богородице у Стапару
Stapar, main street and the Orthodox Church.jpg
Поглед на цркву Ваведења Богородице
Опште информације
МестоСтапар
ОпштинаСомбор
Држава Србија
Време настанка1776.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуПокрајински завод за заштиту споменика културе
СедиштеПетроварадин
АдресаШтросмајерова 22 21131
Званични веб-сајт

Српска православна црква Ваведење Богородице у Стапару, у општини Сомбор, подигнута је 1776. године. Налази се под заштитом Републике Србије као споменик културе од великог значаја.

Православна црква у Стапару је посвећена Ваведењу пресвете Богородице, подигнута је на месту старијег храма од набоја. [1]Изграђена је као грађевина једнобројне основе, са полигоналном олтарском апсидом, наглашеним певничким просторима и засведен полуобличастим сводом. Из западне фасаде извире висок барокни звоник фланкиран зидовима забата.

Раскошна иконостасна резбарија рад је анонимног аутора, солидног знања и знатног искуства. Сликану декорацију је извео Јаков Орфелин. Године 1856. црквени оци и први људи стапарски су издали за јавност писмено саопштење о украшавању цркве. Академски живописац из Новог Сада, Павле Чортановић је унутрашњост храма успешно фреско осликао и мермером украсио. Посведочили су то: Стефан Рацков кнез, Јован Ђуричић бележник и сва три пароха стапарска - Јован Поповић, Петар Поповић и Орестија Силашки.[2] Приликом обнове цркве 1898. године ангажован је Људевит Штајнер, декоратер из Сомбора. Али тек после обимног чишћења 1953. године могао се утврдити квалитет стапарских слика и њихово место у развоју барока код Срба.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ „Епархија бачка/Прослава Ваведења пресвете Богородице у Стапару”. Архивирано из оригинала на датум 14. 07. 2014. Приступљено 09. 07. 2014. 
  2. ^ "Србски дневник", Нови Сад 1856. године

Спољашње везе[уреди]