Српска православна црква Ваведење Богородице у Стапару

С Википедије, слободне енциклопедије
Српска православна црква Ваведење Богородице
Црква Ваведења Богородице
Опште информације
МестоСтапар
ОпштинаСомбор
Држава Србија
Време настанка1776.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуПокрајински завод за заштиту споменика културе
www.pzzzsk.rs

Српска православна црква Ваведење Богородице у Стапару, у општини Сомбор, подигнута је 1776. године. Црква представља непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја.

Православна црква у Стапару је посвећена Ваведењу пресвете Богородице, подигнута је на месту старијег храма од набоја. [1]Изграђена је као грађевина једнобројне основе, са полигоналном олтарском апсидом, наглашеним певничким просторима и засведен полуобличастим сводом. Из западне фасаде извире висок барокни звоник фланкиран зидовима забата.

Раскошна иконостасна резбарија рад је анонимног аутора, солидног знања и знатног искуства. Сликану декорацију је извео Јаков Орфелин. Године 1856. црквени оци и први људи стапарски су издали за јавност писмено саопштење о украшавању цркве. Академски живописац из Новог Сада, Павле Чортановић је унутрашњост храма успешно фреско осликао и мермером украсио. Посведочили су то: Стефан Рацков кнез, Јован Ђуричић бележник и сва три пароха стапарска - Јован Поповић, Петар Поповић и Орестија Силашки.[2] Приликом обнове цркве 1898. године ангажован је Људевит Штајнер, декоратер из Сомбора. Али тек после обимног чишћења 1953. године могао се утврдити квалитет стапарских слика и њихово место у развоју барока код Срба.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Епархија бачка/Прослава Ваведења пресвете Богородице у Стапару”. Архивирано из оригинала 14. 07. 2014. г. Приступљено 09. 07. 2014. 
  2. ^ "Србски дневник", Нови Сад 1856. године

Спољашње везе[уреди | уреди извор]