Српска православна црква Вазнесења Господњег у Чуругу

С Википедије, слободне енциклопедије
Српска православна црква Вазнесења Господњег у Чуругу
Crkva Vaznesenja Gospodnjeg (Gornjokoviljska) - panoramio.jpg
Српска православна црква Вазнесења Господњег
Опште информације
МестоЧуруг
ОпштинаЖабаљ
Држава Србија
Време настанка1862.
Тип културног добраСпоменик културе од изузетног значаја
Надлежна установа за заштитуПокрајински завод за заштиту споменика културе
www.pzzzsk.rs

Српска православна црква Вазнесења Господњег у Чуругу је подигнута 1862. године и представља споменик културе у категорији непокретних културних добара од изузетног значаја.

Историјат[уреди | уреди извор]

Црква је изграђена као једнобродна неокласицистичка грађевина монументалних размера на којој доминирају неоренесансни елементи. Уобичајене је просторне концепције са наглашеним певничким трансептом, припратом из које се пење у хор и западним прочељем које надвисују три торња, од којих је средишњи највиши.

Главни улаз је истакнут тремом који граде два пара коринтских стубова. Декоративни портици са тимпаноном у врху обележавају бочне улазе, што се у пречишћеном облику понавља и на певницама. Поља до висине прозора, оперважених флоралним мотивима, су касетирана, тако да је склад хоризонталне и вертикалне поделе потпун.

Иконостас од белог мермера пројектовао је Михаило Валтровић, а осликао Ђорђе Крстић у последњој деценији 19. века. Овим подухватом је реализована њихова заједничка идеја о националној уметности, која и поред чврстих веза са традицијом није изгубила интересовање за модерна европска струјања. Црква је позната и по чувеном звону "Велико контра ГЕ" тешком 4.775 кг. на ком пише "Српска православна црквена општина у Чуругу за време славне владе Њ. В. Александра И Краља Срба, Хрвата и Словенаца и архијерјества Њ. В. Пр. Г. Др Иринеја Епископа Новосадског-Бачког подиже на СВ. Вазнесењском Храму своме ово звоно да дању и ноћу буди верне к славенослављу светога имена божијега".[1]

Конзерваторски радови изведени су 1960. и 1972. године.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Чуруг/Историјат”. Архивирано из оригинала на датум 26. 09. 2013. Приступљено 22. 06. 2014. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]