Српска православна црква Преноса моштију Св. Николе у Каћу

С Википедије, слободне енциклопедије
Српска православна црква Преноса моштију Св. Николе
Српска православна црква Преноса моштију Св. Николе у Каћу
Опште информације
МестоКаћ
ОпштинаНови Сад
Држава Србија
Врста споменикаНепокретно културно добро
Време настанка18411844.
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе Града Новог Сада

Српска православна црква Преноса моштију Св. Николе у Каћу, насељеном месту на територији града Новог Сада представља непокретно културно добро као споменик културе.[1]

Српска православна црква у Каћу припада Епархији бачкој СПЦ, грађена у периоду од 1841. до 1844. године, на месту или у непосредној близини старијег храма из 18. века. Главни зидар био је Франц Шмаус из Великог Бечкерека, данашњег Зрењанина.

Архитектура цркве[уреди | уреди извор]

Црква је једнобродна грађевина, масивних зидова, грађена опеком већег формата. На западном делу храма доминира торањ - звоник. На средишњем делу класицистички конципиране фасаде истакнуте ризалитом, постављен је портал са по једним паром пиластара који носе тимпанон са полукружном нишом изнад. На источној страни, у ширини брода цркве, налази се олтарска апсида елипсоидне основе, док су на северном и јужном зиду при олтару плитки певачки простори. Врата портала су двокрилна, касетирана, архитравно конструисана. Тринаест полукружних, високо подигнутих прозора, смештени су у лунете и фланкирани псеудодорским пиластрима. Kровна конструкција је дрвена. На свакој стани звоника је по један полукружни прозор са кружним сатом изнад.

У ентеријеру, на западној страни је хор са зиданом парапетном оградом, ослоњен на два масивна ступца. Kонструкција подзвонарског простора и хора је засведена (четири травеја наоса засведена су сферним сводовима).

Сложену резбарију на иконостасу урадио је 1863/64. године Милош Девић из Бачке Паланке, а иконе на иконостасу, певницама, Богородичином и Владичанском трону насликао је Ђорђе Ракић из Нештина, у чијем раду се препознаје утицај Николе Алексића. Зидне композиције извео је 1886. године Димитрије Петровић, новосадски сликар.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Српска Српска православна црква Преноса моштију Св. Николе у Каћу”. Завод за заштиту споменика културе Града Новог Сада. Приступљено 4. 6. 2020. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]