Пређи на садржај

Српска православна црква Светог Ђорђа у Бечеју

С Википедије, слободне енциклопедије
Српска православна црква Светог Ђорђа у Бечеју
Српска православна црква Светог Ђорђа
Опште информације
МестоБечеј
ОпштинаБечеј
Држава Србија
Време настанка1858.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуПокрајински завод за заштиту споменика културе
www.pzzzsk.rs

Српска православна црква Светог Ђорђа у Бечеју је подигнута у периоду од 1851. до 1858. године[1] и убраја се у споменике културе у категорији непокретних културних добара од великог значаја.

Црква посвећена Светом Георгију (Ђорђе)у Бечеју је једнобродна грађевина са полигоналном апсидом и певничким просторима који су обележени благим правоугаоним испустима, видљивим на фасади тако да разбијају раван подужних зидова, по пројекту прорачуну радова Јована Сомборског и Андрије Шмауса.[2] Акценат градње и архитектуре је стављен на западно прочеље, чијем репрезентативном изгледу доприносе отворени портик у ширини наоса и три звоника, који представљају Свето Тројство од којих је средњи двоспратни, висине 52 метра, и нижи бочни, висине 34 метра, прислоњени уз западни део храма. Барокна обележја грађевине огледају се у декоративној обради фасада са каменом пластиком биљног карактера, концентрисаном пре свега око отвора, као и на упечатљивом главном улазу у цркву, испред кога су четири висока коринтска стуба.

Ентеријером доминира иконостас подигнут десет година након изградње храма, дело мајстора Јохана Кистнера из Беча.[1] У периоду између 1889. и 1893. године Урош Предић је насликао престоне иконе са стојећим фигурама светитеља, над њима празничне иконе и представу Свете Тројице над царским дверима, а у највишој зони Распеће и овалне иконе са ликовима апостола, пророка и јеванђелиста.

Обимнија реконструкција храма је изведена 1931. године, када је повећан хор, проширени северни и јужни улази и изграђене нове степенице. Услед ратних дејстава у октобру 1944. године, оштећен је средњи торањ, а обнова торњева и крова цркве је изведена 19651966. године.

Галерија

[уреди | уреди извор]

Референце

[уреди | уреди извор]
  1. ^ а б Grlica, Mirko, ур. (2010). Koliko se poznajemo: iz istorije nacionalnih zajednica u Vojvodini. Novi Sad: Izvršno veće APV. стр. 3. 
  2. ^ „Мој Бечеј/Српска православна црква”. Архивирано из оригинала 06. 07. 2014. г. Приступљено 27. 06. 2014. 

Спољашње везе

[уреди | уреди извор]