Српска православна црква Светог Јована Златоустог у Силбашу

С Википедије, слободне енциклопедије
Српска православна црква Светог Јована Златоустог у Силбашу
Црква Светог Јована Златоустог у Силбашу
Опште информације
МестоСилбаш
ОпштинаБачка Паланка
Држава Србија
Време настанка17551790.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
ВласникРепублика Србија
Надлежна установа за заштитуПокрајински завод за заштиту споменика културе Нови Сад

Српска православна црква Светог Јована Златоустог у Силбашу, месту у општини Бачка Паланка, подигнута је у другој половини 18. века, у периоду од 1755. до 1790. године, представља непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја.

Заштитник цркве на мозаику изнад улазних врата

Црква у Силбашу, посвећена Светом Јовану Златоустом је једнобродна грађевина издужене основе са петостраном олтарском апсидом и плитким правоугаоним певницама. Наос је подељен на три травеја, док је барокни звоник дозиђивањем двеју бочних просторија звоник је 1839. године спојен са простором наоса.

Архитектонским решењем црква у Силбашу стилски се везује за облике цркве Светог Георгија у Сомбору, која је читаве три деценије била градитељски узор за већину сеоских храмова у околини. Фасаде храма скромно су украшене. Око прозора је једноставна профилација, а на певницама су пиластри с капителима. У другој половини 18. века постављен је иконостас са барокном резбаријом и иконама непознатих мајстора. Распоређене су на соклу, зонама престоних, апостолских и пророчких икона, са Распећем на врху. Делимична конзервација иконостаса обављена је 1967. године.

Референце[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]