Српска православна црква Светог Николе у Доњим Петровцима

С Википедије, слободне енциклопедије
Српска православна црква Светог Николе у Доњим Петровцима
Црква Светог Николе у Доњим Петровцима
Опште информације
МестоДоњи Петровци
ОпштинаРума
Време настанкапочетак 19. века
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе

Српска православна црква Светог Николе у Доњим Петровцима, месту у општини Рума, подигнута је почетком 19. века. Подигнута је на ивици насеља, крај остатака римског утврђења Басијане. Црква у Доњим Петровцима представља споменик културе од великог значаја.

Изглед[уреди | уреди извор]

Храм Светог Николе је једнобродна грађевина са звоником испред западног прочеља, о чијем времену изградње сведоче како стилске одлике архитектуре тако и архивски подаци и године забележене на олтарској прегради. Фасаде су лезенама издељене на једнака поља чији су једини украс сегментно завршени прозори, односно слепе нише истог облика. И нише и прозори надвишени су полукружним испустима у виду слободностојећег натпрозорника. Високи звоник има на врху лантерну, а међуспратне конструкције обележене су широко профилисаним венцима који се изнад приземног дела грађевине наставља у кровни венац читаве цркве.

У ентеријеру највише пажње привлачи раскошна резбарија иконостаса, дело карловачког мајстора Марка Вујатовића. Изведена је у традицији барокних схватања, са обиљем флоралних мотива који украшавају пиластре, стубове са коринтским капителима и остале конструктивне елементе преграде. Преко педесет икона – од којих се једна налази на митрополитском столу – насликао је 1803. године Јован Пантелић, али су током 19. века више пута пресликаване.[1]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Епархија сремска/намесништво румско”. Архивирано из оригинала 05. 02. 2018. г. Приступљено 15. 09. 2014. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.