Српска православна црква Светог Николе у Ријеци

С Википедије, слободне енциклопедије
Уколико сте тражили нешто друго, погледајте чланак Црква Светог Николе.
Православна црква Светог Николе у Ријеци

Српска православна црква Светог Николе у Ријеци је један од средишњих храмова Епархије горњокарловачке Српске православне цркве. Црква је смештена у старом градском језгру Ријеке, у Улици Игнација Хенкеа.

Унутрашњост цркве

Историја[уреди | уреди извор]

Данашња црква је саграђена је 1790. године по пројекту ријечког архитекте Игнација Хенкеа, средствима малобројне, али веома богате српске заједнице тзв. „Сарајлија“, који су се (16 породица) доселили у Ријеку 1768. године. Ријечки Срби су искористили добијене царске повластице у погледу слободног обављања православног обреда у властитом храму.

Градњи цркве у средишту града пружала је отпор ријечка општина. Према предању, ријечки гувернер, стојећи испред Градског торња, на поновљене молбе Срба за доделу места за цркву, љутито бацио камен у море и рекао: Ту градите цркву! Упорни Срби засули су море и на насипу изградили храм. То је предање, но истина је да је према пројекту архитекта Антона Гнамба велики део тог дела града изграђен на терену одузетом од мора. Црква поседује већу збирку икона донетих из Босне и Војводине (Хакозовић, Орфелин, 18. век).

Извори[уреди | уреди извор]

  • Радмила Матејчић: Како читати град: Ријека јучер, данас, Ријека, 2007. (ISBN 978-953-219-348-0.)
  • Радмила Матејчић: „Барок у Истри и Хрватском приморју“, у: Барок у Хрватској, Загреб, 1982.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]