Српска православна црква Св. арханђела Михаила у Сенти

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Српска православна црква Св. арханђела Михаила у Сенти
Srpska pravoslavna crkva Svetog arhangela Mihaila u Senti.jpg
Српска православна црква Св. арханђела Михаила у Сенти
Опште информације
МестоСента
ОпштинаСента
Држава Србија
Време настанка1751. година
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуМеђуопштински завод за заштиту споменика културе
СедиштеСуботица
АдресаТрг Слободе 1 24000
Званични веб-сајт

Српска православна црква Св. арханђела Михаила у Сенти, првобитно је саграђена 1751. године. Током Српске буне из 1848. године, порушена је. Обновљена је у 20. веку.

Изглед цркве[уреди]

Црква је једнобродна грађевина са правоугаоном основом. Споља и изнутра налазе се петостраном олтарске апсиде и правоугаоним певничким просторима. На западном прочељу налази се висок барокни звоник, који доминира црквом. Оригинално је био са три стране слободан, да би накнадно био уклопљен у архитектонски склоп додавањем бочних простора. Фасадна декорација изведена је у духу класицизма. Лукови, са оригиналном пластиком на завршецима, формирају сферне сводове којима је наткриљен простор наоса. Већа пажња посвећена је украшавању западне фасаде, где главни портал и осликана лунета са претставом патрона храма изнад, уоквирују два пара пиластера. Олтарску преграду изрезбарио је Михајло Јанић 1851, а осликао Павле Симић 1859–62, који је ангажован и на изради икона на јужним и северним певницама, Богородичиног и Владичанског трона, балустраде хора и велике уљане слике на своду. Претпоставља да је Јован Исаиловић аутор првобитног иконостаса. Конзерваторски радови на архитектури изведени су 1980. и 1990.[1]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.