Српска православна црква Св. арханђела Михаила у Сенти

С Википедије, слободне енциклопедије
Српска православна црква Св. арханђела Михаила у Сенти
Српска православна црква Св. арханђела Михаила у Сенти
Опште информације
МестоСента
ОпштинаСента
Држава Србија
Време настанка1751.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуМеђуопштински завод за заштиту споменика културе Суботица
/www.heritage-su.org.rs/

Српска православна црква Св. арханђела Михаила у Сенти, првобитно је саграђена 1751. године. Током Српске буне из 1848. године, порушена је. Обновљена је у 20. веку.

Изглед цркве[уреди | уреди извор]

Црква је једнобродна грађевина са правоугаоном основом. Споља и изнутра налазе се петостраном олтарске апсиде и правоугаоним певничким просторима. На западном прочељу налази се висок барокни звоник, који доминира црквом. Оригинално је био са три стране слободан, да би накнадно био уклопљен у архитектонски склоп додавањем бочних простора. Фасадна декорација изведена је у духу класицизма. Лукови, са оригиналном пластиком на завршецима, формирају сферне сводове којима је наткриљен простор наоса. Већа пажња посвећена је украшавању западне фасаде, где главни портал и осликана лунета са представом патрона храма изнад, уоквирују два пара пиластера. Олтарску преграду изрезбарио је Михајло Јанић 1851, а осликао Павле Симић 1859–62, који је ангажован и на изради икона на јужним и северним певницама, Богородичиног и Владичанског трона, балустраде хора и велике уљане слике на своду. Претпоставља да је Јован Исаиловић аутор првобитног иконостаса. Конзерваторски радови на архитектури изведени су 1980. и 1990.[1]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.