Српска православна црква Сошествија Светог Духа у Руми

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Српска православна црква Сошествија Светог Духа у Руми
Спц Сошествија Св. Духа.JPG
Црква Сошествија Светог Духа у Руми
Опште информације
МестоРума
ОпштинаРума
Време настанкапрва половина 19. века
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
СедиштеСремска Митровица
АдресаСветог Димитрија 10 22000

Српска православна црква Сошествија Светог Духа у Руми, подигнута је почетком 19. века и има статус споменика културе од великог значаја.

Историја[уреди | уреди извор]

На месту старе дрвене цркве која се помиње још 1750. године започела је изградња нове 1836. године трудом богатих трговаца Цинцара, па је позната и као „Грчка црква“. Конципирана је у класицистичком духу, према пројекту Матијаса Фрелиха из Новог Сада. Услед недостатка средстава, радови на изградњи су стали, тако да је иконостасна преграда, за коју је дрворезбу израдио Георгије Девић, постављена 1851. године у недовршену цркву. Радови су настављени тек 1903. године према пројекту загребачког архитекте Хермана Болеа, који се својим еклектичним приступом надовезао на претходни пројекат.[1]

Изглед[уреди | уреди извор]

Храм је једнобродна грађевина са полукружном олтарском апсидом на источној и високим, доминантним звоником на западној страни. Богату фасадну декорацију чине плитки пиластри који потенцирају вертикалну поделу, степенасто увучене полукружне нише и наглашена зона поткровног венца дуж целе цркве. Репрезентативност западног прочеља је постигнута масивним удвојеним стубовима са тимпаноном изнад, високим зидом забата и сецесионистичком капом звоника.

Источно од цркве налази се мања грађевина правоугаоне основе са куполом, кроз коју се улази у гробницу породице Максимовић. Гробница је кружне основе. Представу Васкрсења на таваници извео је Урош Предић, који је био ангажован и на изради сликане декорације иконостаса, тронова и певница. Искусном Предићу помаже млади Пашко Вучетић.

Конзерваторски радови су изведени 1980. године, а радови на замени кровног покривача цркве 2006. године.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.