Српска православна црква у Врбасу

С Википедије, слободне енциклопедије
Српска православна црква у Врбасу
Српска православна црква у Врбасу
Опште информације
МестоВрбас
ОпштинаВрбас
Држава Србија
Време настанка1738.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуПокрајински завод за заштиту споменика културе
www.pzzzsk.rs

Српска православна црква у Врбасу је саграђена 1738. године, под заштитом је државе и има статус споменика културе у категорији непокретних културних добара од великог значаја.

Црква је посвећена празнику Ваведењу Пресвете Богородице, а грађена је у барокном стилу као једнобродна грађевина са полукружном олтарском апсидом, исте висине као и наос, и правоугаоним певничким просторима. Унутрашњи простор је подељен на четири травеја прислоњеним пиластрима, који се понављају и на фасадама. Западно прочеље надвисује двоспратни звоник, изнад улазног портала кога истичу масивни пиластри са удвојеним капителима какви се срећу и на подужним фасадама. Прозорски отвори су правоугаони, са изузетком окулуса изнад главног портала.

Градња је завршена 1744. године, када је и тронисана.

На место старијег иконостаса, изгорелог у Буни 1848. године, за који је сликану декорацију извео иконописац Јован Исаиловић, постављен је нови 1862. године.Иконостас је израдио мајстор Јован Кистнер, позлатио Никола Димшић, а осликао Јован Клајић у духу назаренског сликарства. [1]

Иконе су сликане на платну а потом каширане на дрвене даске.

Црквена Звона су изливена 1737. године. Велико и мало звоно су реквирирани 1916. године у ратне сврхе. Мало звоно које је остало, служило је све до 1924. године, када су купљена нова.

Унутрашњост цркве је била и раније осликавана, а последње фрескописање је урадио Димитрије Риђички 1982. године.

На спољним зидовима цркве узидано је неколико надгробних споменика. Међу њима се истиче спомен обележје свештеника Симеона Којића и супруге Макрене. На предњој фасади такође се налази мермерна плоча са натписом погинулих староврбаских војника у Првом светском рату.

У порти цркве налази се биста Арсенија Чарнојевића који се у време велике сеобе, по предању, зауставио на том месту.[2]

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „ТО општине Врбас/Српска православна црква”. Архивирано из оригинала 28. 06. 2014. г. Приступљено 24. 06. 2014. 
  2. ^ Гргуровић Орбовић, Вукотић (2016). Културно наслеђе Врбаса. Нови Сад: Градски музеј Културног центра Врбаса. стр. 7. ISBN 978-86-88271-17-2. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]