Српска православна црква у Врбасу

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Српска православна црква у Врбасу
Muzej u Vrbasu, Srpska pravoslavna crkva.tif
Српска православна црква у Врбасу
Опште информације
МестоВрбас
ОпштинаВрбас
Држава Србија
Време настанка1738.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуПокрајински завод за заштиту споменика културе
СедиштеПетроварадин
АдресаШтросмајерова 22 21131
Званични веб-сајт

Српска православна црква у Врбасу је саграђена 1738. године, под заштитом је државе и има статус споменика културе у категорији непокретних културних добара од великог значаја.

Црква је посвећена празнику Ваведењу Пресвете Богородице, а грађена је у барокном стилу као једнобродна грађевина са полукружном олтарском апсидом, исте висине као и наос, и правоугаоним певничким просторима. Унутрашњи простор је подељен на четири травеја прислоњеним пиластрима, који се понављају и на фасадама. Западно прочеље надвисује двоспратни звоник, изнад улазног портала кога истичу масивни пиластри са удвојеним капителима какви се срећу и на подужним фасадама. Прозорски отвори су правоугаони, са изузетком окулуса изнад главног портала.

Градња је завршена 1744. године, када је и тронисана.

На место старијег иконостаса, изгорелог у Буни 1848. године, за који је сликану декорацију извео иконописац Јован Исаиловић, постављен је нови 1862. године.Иконостас је израдио мајстор Јован Кистнер, позлатио Никола Димшић, а осликао Јован Клајић у духу назаренског сликарства. [1]

Иконе су сликане на платну а потом каширане на дрвене даске.

Црквена Звона су изливена 1737. године. Велико и мало звоно су реквирирани 1916. године у ратне сврхе. Мало звоно које је остало, служило је све до 1924. године, када су купљена нова.

Унутрашњост цркве је била и раније осликавана, а последње фрескописање је урадио Димитрије Риђички 1982. године.

На спољним зидовима цркве узидано је неколико надгробних споменика. Међу њима се истиче спомен обележје свештеника Симеона Којића и супруге Макрене. На предњој фасади такође се налази мермерна плоча са натписом погинулих староврбаских војника у Првом светском рату.

У порти цркве налази се биста Арсенија Чарнојевића који се у време велике сеобе, по предању, зауставио на том месту.[2]

Галерија[уреди]


Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ „ТО општине Врбас/Српска православна црква”. Архивирано из оригинала на датум 28. 06. 2014. Приступљено 24. 06. 2014. 
  2. ^ Гргуровић Орбовић, Вукотић (2016). Културно наслеђе Врбаса. Нови Сад: Градски музеј Културног центра Врбаса. стр. 7. ISBN 978-86-88271-17-2. 

Спољашње везе[уреди]