Српска православна црква у Санаду

С Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Српска православна црква у Санаду
Sanad, Orthodox church.jpg
Српска православна црква у Санаду
Опште информације
МестоСанад
ОпштинаЧока
Држава Србија
Време настанка1795.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуМеђуопштински завод за заштиту споменика културе
СедиштеСуботица
АдресаТрг Слободе 1 24000
Званични веб-сајт

Српска православна црква у Санаду, месту у општини Чока, подигнута је у периоду од 1794. до 1795. године и као заштићено непокретно културно добро има статус споменика културе од великог значаја.

Православна црква у Санаду је посвећена Вазнесењу Господњем, саграђена је крајем 18. века као једнобродна грађевина класицистичких архитектонских обележја. Наос образују четири бачвасто засведена травеја, над припратом је галерија, а у пространој олтарској апсиди, на истоку формиране су дубоке нише проскомидије и ђаконикона.

Иконостас и тронови такође су дрворезбарени у класицистичком духу, где сликарство троспратног иконостаса обимног је иконографског програма и неуједначеног квалитета. Према црквеној документацији, ову целину осликао је 1820. године молер Алексије Теодоровић, међутим стилске аналогије, колористички и цртачки приступ, упућују на сликара Милутина Бедричића, мајстора класицистичког опредељења. [1]

Референце[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.