Српска православна црква у Сремској Каменици

С Википедије, слободне енциклопедије
Српска православна црква у Сремској Каменици
Црква Рођења Пресвете Богородице
Опште информације
МестоСремска Каменица
ОпштинаНови Сад
Држава Србија
Време настанка1737/1758.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе града Новог Сада
www.novisadbastina.rs

Српска православна црква у Сремској Каменици подигнута је у периоду од 1737. до 1758. године, под заштитом је државе као споменик културе у категорији непокретних културних добара од великог значаја.[1]

Црква је посвећена Рођењу Пресвете Богородице, представља једнобродну грађевину, изграђену у духу српске традиционалне архитектуре са елементима барока. Споља петострана олтарска апсида, засведена је полукалотом, док припрату од наоса одвајају стубови међусобно спојени луковима. Куполу носе четири слободна ступца, споља је украшена лименом капом у барокно-класицистичком духу. Фасаде цркве су зидане опеком и каменом, украшене су кордонским венцем и двоструким фризом неједнаких слепих аркада. Уз западно прочеље дозидан је средином 18. века камени троспратни звоник са тремом и барокном капом.

Првобитни иконостас из 1753. године као и живопис у полукалоти апсиде и своду наоса (1754) осликали су Јов Василијевич и Василије Остојић. Олтарска преграда, резбарски рад Марка Вујатовића 1797. године, декорисана је у барокном маниру. Иконостас с краја 18. века, остварио је 1802. године Стефан Гавриловић. Каменичка црква поседује и икону арханђела Михаила, рад Стеве Тодоровића из 1856. године, која поред ликовних има и историјске вредности.

Конзерваторско-рестаураторски радови вршени су на троновима и певницама у два маха, 19681969. и 1994. године а санациони радови на архитектури изведени су 1996. године.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Епархија сремска/Црква Рођења Пресвете Богородице”. Архивирано из оригинала 05. 02. 2018. г. Приступљено 21. 06. 2014. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]