Српска православна црква у Сремској Каменици

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Српска православна црква у Сремској Каменици
Crkva Rođenja presvete Bogorodice Sremska Kamenica.jpg
Црква Рођења Пресвете Богородице
Опште информације
Место Сремска Каменица
Општина Нови Сад
Држава  Србија
Време настанка 1737./1758.
Тип културног добра Споменик културе од великог значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштиту Завод за заштиту споменика културе града Новог Сада
Седиште Нови Сад
Адреса Булевар Михајла Пупина бр. 22 21000
Званични веб-сајт

Српска православна црква у Сремској Каменици је подигнута у периоду од 1737. до 1758. године, под заштитом је државе као споменик културе у категорији непокретних културних добара од великог значаја. [1]

Црква је посвећена Рођењу Пресвете Богородице, представља једнобродну грађевину, изграђену у духу српске традиционалне архитектуре са елементима барока. Споља петострана олтарска апсида, засведена је полукалотом, док припрату од наоса одвајају стубови међусобно спојени луковима. Куполу носе четири слободна ступца, споља је украшена лименом капом у барокно-класицистичком духу. Фасаде цркве су зидане опеком и каменом, украшене су кордонским венцем и двоструким фризом неједнаких слепих аркада. Уз западно прочеље дозидан је средином 18. века камени троспратни звоник са тремом и барокном капом.

Првобитни иконостас из 1753. године као и живопис у полукалоти апсиде и своду наоса (1754) осликали су Јов Василијевич и Василије Остојић. Олтарска преграда, резбарски рад Марка Вујатовића 1797. године, декорисана је у барокном маниру. Иконостас с краја 18. века, остварио је 1802. године Стефан Гавриловић. Каменичка црква поседује и икону арханђела Михаила, рад Стеве Тодоровића из 1856. године, која поред ликовних има и историјске вредности.

Конзерваторско-рестаураторски радови вршени су на троновима и певницама у два маха, 19681969. и 1994. године а санациони радови на архитектури изведени су 1996. године.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]