Српска православна црква у Стајићеву

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Српска православна црква у Стајићеву
Stajićevo, Orthodox Church.jpg
Српска православна црква Успења Богородице
Опште информације
МестоСтајићево
ОпштинаЗрењанин
Држава Србија
Време настанка1934.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
СедиштеЗрењанин
АдресаТрг др Зорана Ђинђића 1 23000
Званични веб-сајт

Српска православна црква у Стајићеву, месту у општини Зрењанин, подигнута је 1934. године, под заштитом је државе и има статус споменика културе од великог значаја.

Изглед цркве[уреди]

Црква у Стајићеву је посвећена Успењу Пресвете Богородице, подигнута по пројекту архитекта Ђорђа Табаковића, по узору на српску средњовековну архитектуру. Аутор је пројектовао монументални храм са три куполе, имитирајући византијски начин градње према захтевима тзв. "националног стила". Основа цркве ипак одговара традицији православних подунавских богомоља као једнобродна грађевина са плитким испустима за певнице и куполом над солеом. Западно прочеље ојачано је проширењима над којима су, уместо звоника, саграђене две куполе. [1]

Иконостас[уреди]

Олтарска преграда је ниска и стилски нејединствена, јер је настала независно од икона и резбарија њихових оквира. Царске двери, престоне иконе, пророци и Распеће пренете су са иконостаса сликаног за цркву у Орловату, дело Димитрија Поповића из 1772. године, а остатак који чине празничне иконе и апостоли, данас се налази у Народном музеју у Београду. Један број целивајућих икона такође се приписује Поповићу, или неком од његових следбеника.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]