Српске недељне новине

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Српске недељне новине су лист српске националне мањине у Мађарској и званично гласило Самоуправе Срба у Мађарској, која је његов издавач и власник.[1]

Седиште редакције и уредништва недељника је у Будимпешти, али новине имају и мрежу новинара-сарадника у унутрашњости Мађарске. На основу такве оријентације, информативно су покривена сва места у Мађарској у којима живи српско становништво.

Лист се дистрибуира на основу сачињене листе претплатника, посредством Мађарске поште, а примаоци су готово сва српска домаћинства у Мађарској и најзначајније културне и државне институције у Мађарској и Србији.

Уредништво[уреди]

  • За издавача: Љубомир Алексов, председник Самоуправе Срба у Мађарској
  • Главни и одговорни уредник: Драган Јаковљевић
  • Уредник фотографије и фото-репортер: Иван Јакшић
  • Лист штампа Предузеће 'COMP-Press' из Будимпеште

Историја[уреди]

Лист под овим именом излази од јуна 2009. године, после гашења „Српских народних новина“, чији издавач Српски демократски савез више није био у могућности да их издаје. Како због насталих правно-административних проблема српски живаљ у Мађарској не би остао без свог гласила, Самоуправа Срба у Мађарској покренула је издавање новог недељника са истим члановима дотадашње редакције.

Традиција српског штампаног новинарства на просторима Мађарске (некада Угарске) знатно је дужа, а данашње „Српске недељне новине“ су као једино писано гласило српске заједнице у Мађарској, настављач традиције „Сербских народних новина“, које је Теодор Павловић издавао у Пешти од 1838. до 1849. године.

Референце[уреди]

  1. ^ „Медији”. Самоуправа Срба у Мађаpској. 2011. Приступљено 7. 12. 2011. [мртва веза]

Спољашње везе[уреди]