Српски демократски форум

С Википедије, слободне енциклопедије
Српски демократски форум
Датум оснивања8. децембар 1991.
Типудружење грађана
СедиштеХрватска Загреб, Хрватска
ПредседникВељко Џакула
Генерални секретарЉубо Манојловић
Веб-сајтwww.sdf.hr

Српски демократски форум (краће: СДФ) је организација Срба у Хрватској која, у сарадњи са домаћим и међународним организацијама и институцијама, штити људска права, права националних мањина, развија и унапређује међуетничку толеранцију и разумевање и ради на обнови међусобног поверења и уважавања.

Форум је прва српска невладина организација у Хрватској настала у контексту распада СФР Југославије. Форум је добровољна, невладина, непрофитна и нестраначка организација.

Оснивање[уреди | уреди извор]

Форум основан је 8. децембара 1991. године у Липику као савез интелектуалаца и угледних грађана српске националности из Хрватске у циљу спречавања рата и изналажења разрешења конфликтне ситуације у Републици Хрватској мирним путем. Постављени циљ био је покренути дијалог између српске националне заједнице и свих релевантних државних, политичких и друштвених фактора за детерминирање политичког, културног и друштвеног одређења Срба у Републици Хрватској. Основа су за то биле промене које су настале након избора 1990. године стечена позиција Срба активним радом на стварању политичког и јавног живота Хрватске у последњих неколико векова.

Међу оснивачима су били Јован Рашковић, Милорад Пуповац, Светозар Ливада, Слободан Узелац, Душан Старевић, Душан Зеленбаба, Вељко Џакула, Петар Лађевић и други.[1] Сам назив организације предложио је Слободан Узелац.[2]

Каснији догађаји и њихове последице одређивали су циљеве и активности.

Деловање[уреди | уреди извор]

Форум је дуго времена функционисао као матична организација Срба у Хрватској и као матична институција из које се програмски осмишљавао и кадровски развијао највећи део српских институција у Хрватској. Може се рећи да је у том периоду Форум деловао као супститут за непостојеће српске организације, окупљајући водеће интелектуално-политичке личности.

У периоду од 1990 до 1995. године Форум је, под врло тешким околностима, радио на заштити елементарних људских права те покушавао да успостави интеретнички коминикацију у Хрватској непосредно сарађујући са домаћим и страним невладиним организацијама, угледним интелектуалцима различите националне и верске опредељености, међународним организацијама, дипломатским представништвима са седиштем у Загребу и многим другима. Председник Форума у том периоду био је Милорад Пуповац.

Од 1995. године Форум усмерава своју делатност у правцу пружања правне помоћи, обнове међуетничког поверења и повратка избјеглица. До 2000. године Форум је, у циљу реализације ова три основна правца деловања, оформио уреде у готово свим повратничким, урбаним средиштима, те за већину повратника, и оних који су у тим срединама остали био једина адреса на коју су се могли обратити и добити потребну помоћ. У сврху повратка отворени су и уреди у Београду и Бањој Луци, који су убрзо прерасли у самосталне организације. Посебно је запажена активност СДФ-а у Београду. Председник Форума у том периоду је Вељко Џакула.

У периоду након 2000. године Форум проширио је своју делатност на још две области - социјалне програме и помоћ у обнови те на развој повратничких средина.

Од 1996. године Форум издаје месечник "Идентитет" који се бави проблематиком избјеглица, избегличких средина али и ширим друштвено-политичким темама.

Јачањем политичке заступљености Срба у повратничким срединама, посебно након локалних избора 2001. и 2005. године изабрани представници Срба и локалних власти преузимају део делатности које је обављао Форум тако да се он данас налази пред потребом како организационог, тако и програмског редефинисања своје непосредне будућности. То претпоставља већу отвореност Форума према осталим кључним институцијама српске заједнице, које у протеклим годинама није било довољно.

Форум је крајем 2010. године у Вировитици заједно с још неколико српских странака и интелектуалаца формирао Коалицију „Српска слога“ као алтернативу политици СДСС-а.[3]

Двадесету годишњицу рада Форум је обележио 14. децембра 2011. у Новинарском дому у Загребу. Поред председника Форума на прослави су говорили још и Станимир Вукичевић, амбасадор Републике Србије у Хрватској, Александар Толнауер, председник Савета за националне мањине хрватске Владе као и изасланици председника Републике Хрватске и градоначелника Града Загреба.[4]

Председник Форума Вељко Џакула присуствовао је прослави Дана победе и годишњици Операције Олуја у Книну 5. августа 2012. године и тиме постао први српски представник који је присуствовао овом догађају. Ова посета изазвала је подељене реакције у хрватској јавности и веома бурне међу Србима у Хрватској и избеглицама из Хрватске и њиховим удружењима у Србији.[5]

Форум младих[уреди | уреди извор]

Чланови Форума младих СДФ-а и Српског демократског форума у току акције на Цвјетном тргу у Загребу

Форум је поводом двадесете годишњице рада 21. децембар 2011. године основао Форум младих као аутономну омладинску организацију у свом саставу. Форум младих Српског демократског форума има визију да кроз промоцију суживота, људских права, права мањина, омладински активизам и образовање може помоћи у изградњи инклузивног и отвореног друштва.[6] Форум младих је основала група бивших ученика Српске православне опште гимназије из Загреба.[7]

2013. Форум младих је пружио подршку организаторима манифестације Загреб Прајд позивајући своје чланове и симпатизере, као и друге припаднике српске заједнице у Хрватској да се придруже поворци.[8] У октобру 2013. група је са Већем младих финске општине Мураме провела пројект под називом “Focus on us!” финансираног од стране Европске комисије.

Значај[уреди | уреди извор]

Од оснивања организације до 2004. године, 230.000 корисника је дошло у Форумове канцеларије што представља изузетан кредибилитет. Захваљујући пруженим услугама својим корисницима, САД и Европска унија су 1998. године доделили Форуму признање „Награда за демократију и грађанско друштво“ за храброст и оданост главним принципима демократије и цивилног друштва.

Резултати у првих 20 година[уреди | уреди извор]

У протеклих 20 година Форум је имао 125 стално запослених, од чега су 40 посто биле жене. Запослених на уговор о делу за разне послове и активности везане за повратак избеглица, обнову кућа, стамбено збрињавање, решавање статусних, грађанских и радних права, социјалну, здравствену и хуманитарну помоћ, развој, јачање и мониторинг људских права било је 2186, уз 765 ауторских дела. Волонтерски рад може се приказати са око 32.000 сати кроз широку мрежу волонтера и помагача.

Кроз својих 18 канцеларија на подручју Хрватске Форум је обрадио 305.600 правних предмета и био једна од првих невладиних организација која је организовано пружала бесплатну правну помоћ. Форум је директно водио правну, психосоцијалну, здравствену и хуманитарну бригу о два избегличка центра у Хрватској у Сиску и Книну.

Форум је учествовао у поправљању и обнављању 544 куће. Дистрибуирао је 27 тона хуманитарне помоћи, поделио 85.000 садница разног воћа, 25 тона семенског кукуруза, формирао 5 земљорадничких задруга и оспособио за рад 300 породичних пољопривредних газдинстава. Женска иницијатива Горума поделила је 10 веш машина, 20 шиваћих машина, 35 бицикла.

Штампао је 25 брошура, студија и стручних упутстава и упутстава, те 160 бројева месечног магазина Идентитет. Спроведео је 12 научно-истраживачких пројеката и поднесено 8 уставних тужби од којих је већину Уставни суд прихватио. СДФ је члан 14 домаћих и међународних мрежа и коалиција цивилног друштва.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ "Nasa Borba" - Petar Ladjevic, portparol Srpskog demokratskog foruma u Hrvatskoj
  2. ^ Изнад судбоносних оквира, Идентитет, бр. 100, јул 2006.
  3. ^ Srpska sloga protiv Pupovčeva SDSS-a - Večernji.hr
  4. ^ 20 година СДФ-а Архивирано на сајту Wayback Machine (22. август 2012), Приступљено 25. 4. 2013.
  5. ^ Џакула: Јесам ли помиритељ или издајник, показат ће вријеме Архивирано на сајту Wayback Machine (8. август 2012), Нови лист, 7. август 2012.
  6. ^ SALTO-YOUTH - Otlas - Serbian Democratic Forum-Youth Forum
  7. ^ Форум младих СДФ-а. „Извјештај о активностима у 2012. години” (PDF). Архивирано из оригинала (ПДФ) 24. 09. 2015. г. Приступљено 24. 12. 2014. 
  8. ^ Загреб Прајд. „Подршка Форума младих Српског демократског форума”. Архивирано из оригинала 19. 03. 2014. г. Приступљено 24. 12. 2014. 

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]