Српски дом, Сремска Митровица

С Википедије, слободне енциклопедије
Српски дом
Српски дом
Опште информације
МестоСремска Митровица
ОпштинаСремска Митровица
Време настанка1895.
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе

Српски дом је зграда која својим положајем, размерама и стилом представља једно од најрепрезентативнијих здања у Сремској Митровици, представља непокретно културно добро као споменик културе.[1]

Зграда је саграђана 1895. године од стране Српске православне црквене општине у Митровици, према пројекту Владимира Николића, дворског архитекта патријарха Георгија Бранковића. Извођачки део је извео земунски градитељ Фрања Јенч. Зграда је обликована са елементима неоренесансе и необарока. У Српском дому су биле смештене различите институције, најпре Српска грађанска читаоница и Српско певачко црквено друштво затим је ту смештено и удружење занатлија, кафана и хотел.

Почетком Првог светског рата у њој је био смештен главни штаб аустријске војске, а у торњу цркве осматрачница. Приликом бомбардовања атриљерије, 9. септембра 1914. године, избио је пожар у коме је тешко страдао и Српски дом. По завршетку рата, зграда је обновљена и направљена је нова купола у облику звона. Раскошна, необарокна купола која данас надвисује угаону рунделу изведена је тек 90-тих година 20. века и данас представља репер у визури града. Данас су у Дому смештене институције културе (Позориште “Добрица Милутиновић” и библиотека “Глигорије Возаровић”) и српска православна црквена општина.

Српски дом је централно здање у Сремској Митровици, које велелепно доминира центром града.

Галерија[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Vojvodina online/Srpski dom Sremska Mitrovica”. Архивирано из оригинала 06. 10. 2014. г. Приступљено 03. 10. 2014. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]