Српско географско друштво

С Википедије, слободне енциклопедије
Јован Цвијић, оснивач СГД

Српско географско друштво је удружење географа Србије које је основано 7. априла 1910. године. Његов оснивач и творац био је научник Јован Цвијић, који је уједно био и први председник друштва. На самом почетку број чланова био је око 70, да би у 2000-им годинама тај број достигао више од 1.000 редовних и око 200 ванредних чланова.

Структура[уреди | уреди извор]

Географско друштво се састоји из два одсека – научног и наставног. Научни се одвија у виду повремених или редовних организација Конгреса и научних скупова српских географа, док се наставни бави наставно-педагошким проблемима географије, њеног положаја у школама, унапређењу и осавремењивању. Тренутни председник Српског географског друштва је др Стеван Станковић, редовни професор Географског факултета Универзитета у Београду у пензији.

Издања[уреди | уреди извор]

Српско географско друштво објављује редовне публикације из области географије. Први је „Гласник“ географског друштва који излази од 1912. године, затим часопис „Глобус“, чији је први број изашао 1969. године и „Земља и људи“, научни зборник од 1951. године. Гласник излази четири пута годишње, а последња два једном годишње.

Признања[уреди | уреди извор]

Од 1935. године СГД је установило два признања која се додељују за посебне заслуге и допринос географији и науци уопште. То су „Медаља Јована Цвијића“[1] и „Спомен плакета Српског географског друштва“.

Досадашњи председници[2][уреди | уреди извор]

Друштво није радило од 1941. до 1946. године.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Станковић, Стеван М. (2. 1. 2023). „Медаља Јована Цвијића”. Политика. Приступљено 3. 1. 2023. 
  2. ^ http://www.sgd.org.rs/publikacije/Spomenica/Spomenica.pdf

Спољашње везе[уреди | уреди извор]