Српско држављанство

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Мали државни Грб Републике Србије.

Држављанство Републике Србије могу добити сви они који имају бар једног родитеља који је пореклом из Србије и који има српско држављанство.

Народна скупштина Републике Србије 14. децембра 2004. године донела је Закон о држављанству Републике Србије. Тај закон је ступио на снагу 29. децембра 2004. године а примена тог закона је почела 27. фебруара 2005. године.

Процедура за стицање српског држављанства је олакшана за децу која су рођена у Србији. Процедура за стицање држављанства је такође олакшана за особе које су се одрекле свог претходног држављанства. Особе са десетогодишњим боравком у Србији имају право да затраже и добију држављанство те исте.

Особе које су склопиле брак са српским држављанином или држављанком могу добити држављанство али под условом да брак траје најмање 3 године.

Захтев за добијање држављанства Републике Србије треба да се преда у полицијским управама по месту пребивалишта, а ако живите у иностранству може да се поднесе и преко надлежног дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије.

Процедура за стицање држављанства Републике Србије је посебна и траје мање за особе које су имале држављанство Социјалистичке Федеративне Републике Југославије.

Странци могу на свој захтев бити примљени у држављанство Републике Србије под условом да су пунолетни, да су у радном односу и да имају најмање три године непрекидно пријављено пребивалиште на територији Републике Србије.

Република Србија има закон о двојном држављанству, дакле могуће је добити српско држављанство а истовремено сачувати и држављанство земље порекла.

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]