Српско држављанство

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Државни Грб Републике Србије.

Држављанство Републике Србије могу добити сви они који имају бар једног родитеља који је пореклом из Србије и који има српско држављанство.

Народна скупштина Републике Србије 14. децембра 2004. године донела је Закон о држављанству Републике Србије. Тај закон је ступио на снагу 29. децембра 2004. године а примена тог закона је почела 27. фебруара 2005. године.

Процедура за стицање српског држављанства је олакшана за децу која су рођена у Србији. Процедура за стицање држављанства је такође олакшана за особе које су се одрекле свог претходног држављанства. Особе са десетогодишњим боравком у Србији имају право да затраже и добију држављанство те исте.

Особе које су склопиле брак са српским држављанином или држављанком могу добити држављанство али под условом да брак траје најмање 3 године.

Захтев за добијање држављанства Републике Србије треба да се преда у полицијским управама по месту пребивалишта, а ако живите у иностранству може да се поднесе и преко надлежног дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије.

Процедура за стицање држављанства Републике Србије је посебна и траје мање за особе које су имале држављанство Социјалистичке Федеративне Републике Југославије.

Странци могу на свој захтев бити примљени у држављанство Републике Србије под условом да су пунолетни, да су у радном односу и да имају најмање три године непрекидно пријављено пребивалиште на територији Републике Србије.

Република Србија има закон о двојном држављанству, дакле могуће је добити српско држављанство а истовремено сачувати и држављанство земље порекла.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]