Срп и чекић

С Википедије, слободне енциклопедије
Срп и чекић какви су се појавили на застави Совјетског Савеза.

Срп и чекић (☭) је комунистички симбол. Ова два оруђа су симболи индустријског пролетаријата и сељаштва, а њихова заједничка употреба симболише савез индустријских и пољопривредних радника. Овај симбол је начињен током Октобарске револуције.

Најпознатија употреба српа и чекића била је на црвеној застави Совјетског Савеза, уз црвену звезду. Такође су се користили и на другим заставама и грбовима.

Историја[уреди | уреди извор]

Првобитни симбол савеза радника и сељака је био чекић који се укрштао са плугом. Срп и чекић, иако су се користили од 1917/18. нису били званичан симбол све до 1922, а до тада чекић и плуг су се користили Црвена армија и Црвена гарда на својим униформама, медаљама, капама, итд.

Касније је симбол постављен на државну заставу Совјетског Савеза, усвојену 1923. и уобличену 1924, и на заставе република Совјетског Савеза. Пре тога, заставе совјетских република су обично биле обична црвена поља, са златним текстом имена републике које су представљале.

Срп и чекић је био обавезан симбол на свим заставама Комунистичких партија широм света уз познату Марксову паролу "Пролетери свих земаља, уједините се".

Срп и чекић су на петокраки имале елитне партизанске јединице - Пролетерске бригаде, како на капама тако и на бригадним заставама.

Срп и чекић је такође био и на свим чланским картама - „партијским књижицама“ чланова комунистичких партија.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]