Срчењак

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Срчењак
Potentilla erecta - Köhler–s Medizinal-Pflanzen-248.jpg
Научна класификација
Царство: Plantae
Дивизија: Magnoliophyta
Класа: Magnoliopsida
Ред: Rosales
Породица: Rosaceae
Потпородица: Rosoideae
Род: Potentilla
Врста: P. erecta
Биномна номенклатура
Potentilla erecta
Uspenski ex Ledeb.

Срчењак (Potentilla erecta syn. Tormentilla erecta, Potentilla tormentilla) је вишегодишња зељаста лековита биљка из фамилије Rosaceae

Опис биљке[уреди]

Срчењак је вишегодишња зељаста биљка 10-30 цм висока, са одрвенелим ризомом који је на пресеку бледо-црвене боје. Стабљика је полегла или усправна длакава. Приземни листови су прстасто дељени на 3 режња, са залисцима, са дугачким и танким дршкама, а листови на стаблљици су са кратким дршкама или седећи. Режњеви су клинасто објајасти, тестерасто назубљеног обода, мање или више длакави. Цветови су сакупљени у вршне цимозне цвасти. Чашичних и круничних листића је 4+4(што је атипично за род) Листићи крунице су објајасти, жуте боје. Тучкова је 8 и од њих се формирају плодови - орашице. Цвета од маја до августа.

Станиште и Распрострањење[уреди]

Расте по ливадама, тресавама, шумама. Честа је биљка у Србији.

Употреба[уреди]

Користи се ризом који се вади са кореновима у време цветања. Ризом је изузетно горак, садржи танине па се користи као адстригенс. Састојак је разних чајних смеша против пролива и разних неспецифицних упалних обољења црева. Користи се и за испирање уста и грла. Примењује се и у облику тинктуре, најчешће за утрљавање код обољења десни. Од ризома се у Немачкој прави горки ликер, који се зове као и биљка (Blutwurz), а у Америци је регистрован антидијароични лек намењен деци (Quicklyte).

Референце[уреди]

  1. Јанчић, Р: Ботаника фармацеутика, Службени лист СЦГ, Београд, 2004.