Пређи на садржај

Стадион Асим Ферхатовић Хасе

С Википедије, слободне енциклопедије
Стадион Асим Ферхатовић Хасе
Стадион Асим Ферхатовић Хасе
МестоСарајево, Босна и Херцеговина
Отворен1947-1950.
Реновиран1984.
Власникград Сарајево
Капацитет37.500
Подлогатрава
Корисници
ФК Сарајево

Стадион Асим Ферхатовић Хасе је стадион у власништву града Сарајева. Некада је био познат као стадион Кошево. Стадион се налази у сарајевској четврти Кошево, а његови главни корисници су ФК Сарајево и фудбалска репрезентација Босне и Херцеговине. До стадиона се налази и помоћни стадион Кошево, који има капацитет од 1.000 места, а користи га локални ФК Кошевско Брдо[1]

Историја

[уреди | уреди извор]

Стадион је отворен 1952, а реновиран је за потребе Зимских олимпијских игара 1984. и отуда се често назива Олимпијски стадион. Званично, данас стадион носи име по Асиму Ферхатовићу Хасету, фудбалеру ФК Сарајева који се повукао из фудбала 1967. Стадион данас има капацитет од 37.500 места.


14. августа 1992. године око 21 час долазе 3 наоружана униформисана лица по др Милутина Најдановића, сарајевског лекара и професора на Медицинском Факултету у Сарајеву, одводе га на саслушање, а потом до стадиона „Кошево“ где је убијен са више хитаца из ватреног оружја.

Помоћни стадион Кошево

[уреди | уреди извор]

Помоћни стадион Кошево је фудбалски терен у насељу Кошеву, Сарајево, Федерација Босне и Херцеговине, БиХ. Помоћни је терен стадиона Асим Ферхатовић Хасе. Изграђен је 1947. На њему домаће утакмице игра ФК Кошевско Брдо. И помоћни стадион има травнату подлогу, и 1000 места за седење.

  1. ^ „Olimpijski stadion Koševo - Asim Ferhatović Hase”. Sarajevo.travel. Приступљено 2023-02-04. 

Спољашње везе

[уреди | уреди извор]