Стадион Лужники

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Стадион Лужњики)
Стадион Лужники
Большая спортивная арена
Олимпийского комплекса „Лужники"
Основни подаци
Локација Москва,
 Русија
Отворен 31. јула 1956
Реновиран 1978- 1980, 1995- 1997
Корисници ФК Спартак Москва
Фудбалска репрезентација Русије
Капацитет 78.360
УЕФА Nuvola filesystems services.png Nuvola filesystems services.png Nuvola filesystems services.png Nuvola filesystems services.png Nuvola filesystems services.png

Велика спортска арена Олимпијског комплекса Лужники (Большая спортивная арена Олимпийского комплекса Лужники) у Москви или кратко Стадион Лужники, је највећи спортски стадион у Русији. Његов капацитет је 84,745 места. Некад се звао Централни Лењинов стадион (Центральный стадион имени В. И. Ленина). Стадион носи пет звездица УЕФА-е.

Капацитет стадиона за време летњих Олимпијских игара у Москви 1980 је био 103,000 гледалаца. На овом стадиону одржано је отварање, затварање игара као и финала у атлетици и фудбалу.

Стадион Лужники је такође био домаћин финала светског првенства у хокеју на леду између Шведске и СССР- а, који је посматрало 55,000 што је представљало светски рекорд за овај спорт.

Стадион Лужники

Двадесетог октобра 1982. овај стадион је био поприште трагедије где је према званичним подацима живот изгубило 66- оро људи. Године 1989. је био одржан Московски Мировни фестивал, који је био први такве врсте са хеви- метал музичарима из западних земаља. Наступили су Бон Џови, Скорпионси, Ози Озборн, Мотли Кру, Синдерела и Горки Парк.

Стадион Лужњики је био домаћин финала Лиге шампиона 2008. године.


Спољашње везе[уреди]