Стална конференција канонских православних епископа у Америкама

С Википедије, слободне енциклопедије

Стална конференција канонских православних епископа у Америкама (енгл. Standing Conference of the Canonical Orthodox Bishops in the Americas, SCOBA) била је организација која је окупљала првојерархе канонских православних цркава на тлу двије Америке.

Историја[уреди | уреди извор]

Основана је 1960. године као организација која окупља канонске јерархе православних јурисдикција у Америкама. Циљ оснивања Сталне конференције је био да се створе чвршће везе и јединство између канонских православних цркава ради што видљивијег исповиједања православља. Јерарси су се састајали полугодишње ради дискутовања и одлучивања о унутрашњим православним и екуменским питањима, да би разматрали рад конференцијских комисија и да би планирали будуће потезе.[1]

Од јуна 2010. Стална конференција се налази у прелазном периоду. На првом засједању Епископске скупштине Сјеверне и Централне Америке одржаном од 26. до 28. маја 2010. чланови Сталне конференције су одлучили да је распусте и дозволи су Епископској скупштини да преузме све њене функције и задатке, као и њене агенције и друга тијела.

Главне агенције унутар Сталне конференције су биле: Orthodox Christian Education Commission (OCEC), Eastern Orthodox Committee on Scouting (EOCS), Orthodox Christian Fellowship (OCF), International Orthodox Christian Charities (IOCC), Orthodox Christian Mission Center (OCMC) и Orthodox Christian Network (OCN).

Чланство[уреди | уреди извор]

Чланови Сталне конференције су били предсједавајући јерарси канонских православних цркава у Америкама. Остали епархијски и викарни архијереји су могли учествовати у раду Сталне конференције по позиву, али без права гласа.[2]

Чланство Сталне конференције су чиниле сљедеће православне јурисдикције:

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]