Старац и море

Из Википедије, слободне енциклопедије
Старац и море
Oldmansea.jpg
Оригиналне корице књиге
Аутор Ернест Хемингвеј
Оригинални
назив
The Old Man and the Sea
Држава Застава Сједињених Америчких Држава САД
Језик енглески
Врста дела роман
Издавач Charles Scribner's Sons
Време и
место настанка
1951, Куба Куба
Датум издања 1952, САД
Број страница 118
Време радње 20. век
Главни лик Сантијаго
Манолино
Теме Борба човека и природе
ISBN ISBN 978-0-684-80122-3.

Старац и море је роман америчког књижевника Ернеста Хемингвеја. Роман је 1951. написан на Куби, а објављен је 1952. у Сједињеним Америчким Државама.

Радња[уреди]

Red information icon with gradient background.svgУПОЗОРЕЊЕ: Следе детаљи заплета или комплетан опис!

Након 84 дана лошег улова, рибар Сантијаго одлучује да поново искуша срећу, али овог пута испловљава много даље него што је чинио до тада. Сасвим неочекивано, након што је већ почео да очајава, успева да улови велику рибу. Због њене величине Сантијаго је не може извући на чамац и допушта да га риба одвуче далеко на пучину. Након три дана борбе, успева да убије рибу, али је рибља крв привукла ајкуле које су је оглодале до костију. Стигавши на обалу, Сантијаго постаје јунак јер толики рибљи скелет нико од рибара није до тада видео ни уловио. На тај начин Сантијаго је повратио углед врсног рибара.

Ликови[уреди]

Главни ликови у роману су старац Сантијаго и дечак Манолино.

Сантијаго је остарели риболовац који живи у сиротињској колиби спавајући на новинама. Он већ 84 дана излази на море и враћа се без већег улова. Сви у насељу мисле да је старац „изгубио“ риболовачку срећу. Ноћу сања лавове и жали за временом када је био првак у обарању руку и врстан риболовац.

Манолино је једини прави Сантијагов пријатељ. Заједно су 40 дана ловили рибу, али како није било улова Манолинови родитељи су одлучили да га пошаљу на брод који има више среће.

Спољашње везе[уреди]