Старац и море

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Старац и море
Oldmansea.jpg
Оригиналне корице књиге
Настанак
Ориг. наслов The Old Man and the Sea
Аутор Ернест Хемингвеј
Земља  САД
Језик енглески
Садржај
Теме Борба човека и природе
Издавање
Издавач Charles Scribner's Sons
Датум
издавања

1952, САД
Број страница 118
Класификација
ISBN? 978-0-684-80122-3

Старац и море је роман америчког књижевника Ернеста Хемингвеја. Роман је 1951. написан на Куби, а објављен је 1952. у Сједињеним Америчким Државама.

Радња[уреди]

Red information icon with gradient background.svgУПОЗОРЕЊЕ: Следе детаљи заплета или комплетан опис!

Након 84 дана лошег улова, рибар Сантијаго одлучује да поново искуша срећу, али овог пута испловљава много даље него што је чинио до тада. Сасвим неочекивано, након што је већ почео да очајава, успева да улови велику рибу. Због њене величине Сантијаго је не може извући на чамац и допушта да га риба одвуче далеко на пучину. Након три дана борбе, успева да убије рибу, али је рибља крв привукла ајкуле које су је оглодале до костију. Стигавши на обалу, Сантијаго постаје јунак јер толики рибљи скелет нико од рибара није до тада видео ни уловио. На тај начин Сантијаго је повратио углед врсног рибара.

Ликови[уреди]

Главни ликови у роману су старац Сантијаго и дечак Манолино.

Сантијаго је остарели риболовац који живи у сиротињској колиби спавајући на новинама. Он већ 84 дана излази на море и враћа се без већег улова. Сви у насељу мисле да је старац „изгубио“ риболовачку срећу. Ноћу сања лавове и жали за временом када је био првак у обарању руку и врстан риболовац.

Манолино је једини прави Сантијагов пријатељ. Заједно су 40 дана ловили рибу, али како није било улова Манолинови родитељи су одлучили да га пошаљу на брод који има више среће.

Спољашње везе[уреди]