Стара грађанска кућа у Неготину

С Википедије, слободне енциклопедије
Стара грађанска кућа
Опште информације
МестоНеготин
ОпштинаНеготин
Држава Србија
Време настанкакрај 19. века
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе

Стара грађанска кућа у Неготину, саграђена је крајем 19. века, на углу сада улица Добриле Радосављевић и Љубе Нешића, представља непокретно културно добро као споменик културе.[1]

Архитектура куће[уреди | уреди извор]

Кућа је угаона приземна стамбена зграда, садржи у себи основне градитељске карактеристике објекта насталих с краја 19. века. Грађевина има подрум и високо приземље са риголом од девет прозорских отвора у низу на делу фасаде из улице Љубе Нешића и четири из Улице Д. Радосављевића. Улаз у зграду је из дворишта и смештен је у средишту главне дворишне фасаде.

Кровни венац на делу фриза испресецан је густо поређаним профилисаним елементима у виду конзола, тако да пресецају и отворе таванских прозора, поређаних у истоветном осовинским размаку, као и главни прпзорски отвори приземља. Такође се и број, односно распоред подрумских прозора поклапа са бројем и распоредом главних приземних односно таванских. Поред кровног венца, фасадну пластику сачињавају још и парапетни венац, испресецан масивним пиластрима са канелурама, углавном на угловима као и унутар склопа фасаде у пољима равномерно, са крупним коринтским капителима, непосредно у подножју кровног венца. Прозорски отвори приземља уоквирени су са плитком профилацијом у малтеру, а изнад њих се јављају надпрозорни венци, фланкирани паром висећих конзолних елемената у односу на сваки прозор, а декорисаних волутама и акантусовим лишћем.

Слободне фасадне површине између прозорских отвора испресецане су хоризонталним и вертикалним фугама у малтеру са имитацијом на везу. Улаз из дворишта обликован је у виду плитког трема са по једним стубом са сваке стране, који се завршавају коринтским капителима и прихватају горњу конструкцију са тругаоним класичним тимпаноном. Лево и десно од улазног трема, јављају се широки отвори са полукружним луковима заштићених уметнутим стакленим преградама са дрвеним оквиром и подеоним елементима.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Стара грађанска кућа”. Култура. Архивирано из оригинала 22. 01. 2022. г. Приступљено 22. 1. 2022. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]