Стара гробља у Новом Саду

С Википедије, слободне енциклопедије
Стара гробља у Новом Саду
Опште информације
МестоНови Сад
ОпштинаНови Сад
Држава Србија
Врста споменикаНепокретно културно добро
Време настанка19. век
Тип културног добраПросторна културно-историјска целина од великог значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе Града Новог Сада

Стара гробља у Новом Саду која обухватају Алмашко, Успенско, Римокатоличко са реформатско-евангеличким и војним, Реформатско хришћанско и Словачко евангеличко гробље, Русинско, као и Јеврејско гробље представљају непокретно културно добро као просторна културно-историјска целина од великог значаја.[1]

Стара гробља су отворена за сахрањивање у 19. веку, према одлуци тадашњих градских власти, јер су дотадашња гробља била попуњена. Јеврејско гробље је отворено почетком 19. века, а остала три у периоду обнове Града у првој половини педесетих година 19. века. На гробљима постоје капеле припадајућих конфесија.

Ова гробља су стављена ван употребе 1974. године, када је отворено ново, Градско гробље, заједничко за све конфесије. Одлуком Скупштине града Новог Сада из 1991. године, гробља су делимично поново отворена, за сахрањивање најближих сродника већ сахрањених. На гробљима је сахрањен веома велики број знаменитих личности, а велики број споменика има изузетну уметничко-архитектонску вредност. Због свега тога је већи број надгробника посебним решењима проглашен за споменик културе.

У склопу целине су појединачни надгробни споменици и гробна места проглашени споменицима културе (решења Покрајинског завода за заштиту споменика културе, Петроварадин број: 114/68, 115/68, 117/68, 01-236/4-72, 01-77/7-73).

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Стара гробља у Новом Саду”. Завод за заштиту споменика културе Града Новог Сада. Приступљено 9. 6. 2020. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]