Стара кућа Светомира Миладиновића у Острову

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Стара кућа Светомира Миладиновића у Острову
Fghgffbgdfbdfg234 1388753306.jpg
Стара кућа Светомира Миладиновића
Опште информације
МестоОстрово
ОпштинаВелико Градиште
Држава Србија
Време настанкапрва половина 19. века
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуРегионални завод за заштиту споменика културе
СедиштеСмедерево
АдресаУлица деспота Ђурђа 37 11300
Званични веб-сајт

Стара кућа Светомира Миладиновића у Острову, месту у општини Велико Градиште, подигнута је у првој половини 19. векa. Проглашена је за непокретно културно добро у категорији споменика културе.[1]

Изглед куће[уреди]

Кућa је приземна са подрумом, a са више одељења: „кућa”, три собе, ходник и просторија која подсећa на затворени доксат. „Кућа“ је централна просторија са два огњишта која су служила и за загревање осталих просторија. Карактеристично је да још постоје и задња врата на „кући“. Првобитно је највероватније имала отворен трем са доксатом изнад улаза у подрум, али је у некој фази овај простор затворен.

Кућа је правоугаоне основе димензија 12,60 x 6,60 метара, са темељима од ломљеног камена у блатном малтеру, док су зидови бондручне конструкције са испуном од чатме. Таванице су у ходнику, „кући“ и гостинској соби од шашоваца, а у осталим просторијама од коленика. Кров је четвороводни, a кровни покривач ћерамида.

По величини и функционалној организацији простора овај објекат припада развијеном типу сеоске кућe. Овај објекат данас више не постоји.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]