Пређи на садржај

Стара кућа Светомира Миладиновића у Острову

С Википедије, слободне енциклопедије
Стара кућа Светомира Миладиновића у Острову
Стара кућа Светомира Миладиновића
Опште информације
МестоОстрово
ОпштинаВелико Градиште
Држава Србија
Време настанкапрва половина 19. века
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуРегионални завод за заштиту споменика културе
spomenicikulture.org.rs/sr

Стара кућа Светомира Миладиновића у Острову, месту у општини Велико Градиште, подигнута је у првој половини 19. векa. Проглашена је за непокретно културно добро у категорији споменика културе.[1]

Изглед куће

[уреди | уреди извор]

Кућa је приземна са подрумом, a са више одељења: „кућa”, три собе, ходник и просторија која подсећa на затворени доксат. „Кућа“ је централна просторија са два огњишта која су служила и за загревање осталих просторија. Карактеристично је да још постоје и задња врата на „кући“. Првобитно је највероватније имала отворен трем са доксатом изнад улаза у подрум, али је у некој фази овај простор затворен.

Кућа је правоугаоне основе димензија 12,60 x 6,60 метара, са темељима од ломљеног камена у блатном малтеру, док су зидови бондручне конструкције са испуном од чатме. Таванице су у ходнику, „кући“ и гостинској соби од шашоваца, а у осталим просторијама од коленика. Кров је четвороводни, a кровни покривач ћерамида.

По величини и функционалној организацији простора овај објекат припада развијеном типу сеоске кућe. Овај објекат данас више не постоји.

Референце

[уреди | уреди извор]

Спољашње везе

[уреди | уреди извор]