Стара српска православна црква „Намастир" у Ботошу

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Стара српска православна црква „Намастир"
Stara srpska pravoslavna crkva „Namastir".jpg
Стара српска православна црква „Намастир"
Опште информације
МестоБотош
ОпштинаЗрењанин
Држава Србија
Време настанка1768/1770.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
СедиштеЗрењанин
АдресаТрг др Зорана Ђинђића 1 23000
Званични веб-сајт

Стара српска православна црква „Намастир“ у Ботошу, насељеном месту на територији града Зрењанина, посвећена је рођењу Светог Јована Претече. Иако нема поузданих података о изградњи, њено настајање се везује за време насељавања српских граничара (1768-1770). Претпоставља непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја.

Историја и данашњи изглед[уреди]

Према предању, придошли калуђери су направили цркву од бусења, чији се трагови могу и данас видети на олтарском зиду. Била је покривена шиндром која је касније замењена бибер црепом. Не може се тачно утврдити када су извршене преправке.

Данас је то једнобродна правоугаона грађевина са несразмерно великом олтарском апсидом и тек наговештеним певничким просторима. Кров изнад олтара је заобљен, док су масивни зидови су подзидани опеком. Фасаде су окречене, без декоративне пластике, са пет прозорских отвора и улазом на јужној страни.

Конзерваторски радови изведени су 1984. године.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.