Стара црква Свете Богородице у Неготину

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Стара црква Свете Богородице у Неготину
Стара црква Св. Богородице у Неготину.JPG
Опште информације
МестоНеготин
ОпштинаНеготин
Држава Србија
Време настанка1803.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
СедиштеНиш
АдресаДобричка 2 18000

Стара црква Свете Богородице у Неготину је саграђена 1803. године на месту старије цркве брвнаре, под заштитом је државе и представља непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја.

Стара неготинска црква, позната у народу као и Хајук Вељкова црква, је ниска једнобродна грађевина издужене основе, са полигоналном олтарском апсидом на истоку и мањом припратом на западној страни, који је свој данашњи изглед добила у обнови 1900. године. Изграђена је у камену и опеци, а покривена бибер црепом. На северној страни дозидан јој је отворени трем 1887. године. Једину фасадну декорацију представљају слепе нише на апсиди. Иконостасна преграда из 1824. године рад је зографа Стојана из Равна у Бугарској и његовог сина Станче. Досликавање иконостаса обавио је Павле Чортановић 1884. године, који је и аутор зидног сликарства.

Осим својих несумњивих уметничких вредности црква је значајна и као место уз које се везују значајни историјски догађаји из времена ослобађања од Турака, у којима је водећу улогу имао Хајдук Вељко Петровић, чији се гроб налази непосредно уз цркву. У црквеној порти налазе се надгробне плоче истакнутих Неготинаца 19. века, међу њима и ктитора цркве. Током 19691970. обављени су конзерваторско-рестаураторски радови на иконостасу.

Види још[уреди]

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]