Стара црква у Гложану

С Википедије, слободне енциклопедије
Стара црква у Гложану
Стара црква у Гложану
Опште информације
МестоГложане
ОпштинаСвилајнац
Држава Србија
Време настанкадвадесете године 19. века
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе Крагујевац
www.kulturnonasledje.com

Стара црква у Гложану насељеном месту на територији општине Свилајнац подигнута је двадесетих година 19. века. Црква припада Епархији браничевској Српске православне цркве и представља непокретно културно добро као споменик културе.[1]

Црква је посвећена Преносу моштију Св. оца Николаја. Својом конструкцијом подсећа на цркве брвнаре, али су њени зидови грађени у бондручној конструкцији са испуном од чатме. У облику је брода са тремом на предњој страни. Трем носе четири декоративно обрађена храстова стуба са орнаментом једноструке плетенице.

Кров је четворосливан и покривен ћерамидом. Састоји се из олтара, наоса, припрате и трема. У унутрашњости храма, у олтарском делу и наосу таваница је полуобличасто засведена и покривена шашовцем. Под је поплочан опеком квадратног формата. Као посебан детаљ на цркви истичу се декоративни елементи на трему и иконостасу. Реч је о геометријским и флоралним мотивима у дрвету бојеним црвеном, зеленом и белом бојом. Западна врата су украшена накованим летвицама које образују геометријске фигуре. На таваници наоса налази се розета украшена црвеним и зеленим детаљима. На иконостасу су сачуване поједине иконе које датирају из времена изградње цркве.

У истој порти налази се нова црква истог посвећења подигнута 1935. године.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Стара црква у Гложану”. Завод за заштиту споменика културе Крагујевац. Приступљено 8. 1. 2021. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]