Тешњар

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Стара чаршија Тешњар)
Иди на навигацију Иди на претрагу
Тешњар
Tešnjar...jpg
Тешњар
Административни подаци
Град Ваљево
Становништво
Становништво
Географске карактеристике

Тешњар је стари део града Ваљева и је један од његових најупечатљивијих симбола. Налази се на десној обали Колубаре, стешњен између речног тока и брда.

Тешњар је данас једна од ретких оријенталних целина сачуваних у Србији. Састоји се од једне улице која прати речни ток Колубаре и неколико мањих улица које се низ брдо спуштају ка њој.

Већина кућа у њој настала је у 19. веку, али уз поштовање затеченог стила и просторног распореда. У тренутку настанка ових објеката у њима су се налазиле продавнице, радионице, трговачки и занатски магацини, а у пространим двориштима иза њих су су се налазиле помоћне грађевине са сродним наменама. Сходно оваквим наменама Тешњар је представљао трговачко-занатску четврт Ваљева, чаршију. Тешњар је као ваљевска чаршија опстајао вековима. Мењале су се грађевине и објекти, али не и локација и просторни распоред. Значајније промене нису донели ни каснији векови. Истина, почетком 19. века дошло је до новог, привременог, опадања Ваљева, али се то није одразило на Тешњар, већ на стамбено-административни део насеља на супротној обали Колубаре. Део насеља на левој обали реке замро и нестао, претварио се у рушевине, а потом у ливаде и ледине, међшутим, Тешњар је опстао и цело Ваљево се сабило у његове оквире. Током друге половине 19. века Ваљево се нашло у фази новог успона. Број становника се нагло повећао и град се опет проширио на леву обалу реке, док је стара чаршија опстала, сачувавши старе намене, чак се и продужила даље низ Колубару. На ове начине конзервиран и заштићен практичним потребама Тешњар опстаје све до половине 20. века када, услед нових токова развоја Ваљева, изазваних наглом индустријализациом, губи своју некадашњу намену, а тиме и значај у оквирима градског живота, и почиње да нагло пропада. То је било време када је слична судбина задесила многе чаршије у Србији, али за разлику од многих које су нестале, Тешњар је бригом Ваљеваца опстао, истина, једно време трошан и рушеван, да би последњих деценија 20. века отпочео процес његове рестаурације и конзервације, који и данас траје.

Галерија[уреди]

Види још[уреди]

Литература[уреди]

  • Владимир Кривошејев - Ваљево, настанак и развој града - прилози за урбану историју од првог помена до средине 19. века, Ваљево, IP Centreks, 1997, 180.

Спољашње везе[уреди]