Старо војничко гробље на Транџаменту

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Надгробни споменици са металним плочицама

Старо војничко гробље на Транџаменту налази се поред Старог католичког гробља у Петроварадину. Основано је почетком 18. века, када је била у току градња нове Петроварадинске тврђаве у непосредној близини. Стазе су земљане и није познат број гробних места. Чести су безимени крстови или споменици на којима су временске прилике избрисале имена.

У доњем делу гробља, пошто се оно налази на ниској падини, упадљив је ред истоветних крстова са металним плочицама на којима се такође не виде имена. На некима се налазе фотографије које се и данас могу разазнати. Овде су сахрањивани војници хришћанске вероисповести (православци и католици за време Краљевине Југославије).

На крају гробља сахрањивали су се Муслимани. Овде су испрва сахрањивани само војници исламске вероисповести, да би после Другог светског рата то постао део за сахрањивање и цивила.

Горњим делом гробља доминира споменик палим припадницима XII пешадијског батаљона аустријске царевине у догађајима 1848-1849. Ту почива 1229 војника и 60 официра.

На улазу у гробље налази се капела. Укупна површина гробља износи 2,3 хектара.

Галерија[уреди]