Старо гробље у Винчи код Тополе

С Википедије, слободне енциклопедије
Старо гробље у Винчи код Тополе
Опште информације
МестоВинча
ОпштинаТопола
Држава Србија
Врста споменикаСпоменик културе
Време настанкаод 1829. године до прве половине 20. века
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
www.kulturnonasledje.com

Старо гробље у Винчи код Тополе представља непокретно културно добро као споменик културе, одлуком СО Топола бр. 020-65/85-07 од 23. маја 1985. године.[1]

Гробље се налази у центру села Винче, насељеном месту на територији општине Топола, на јужној страни мање заравни. У оквиру њега налази се веома добро очувано старо гробље са скулптованим споменицима датованим од 1819. године до двадесетих године 20. века. На њему је евидентирано и валоризовано преко стотину надгробника јединствених по својим типолошким и стилским карактеристикама. Сви они су рађени урезивањем или клесањем на плошној равни камена или пешчара, велики је број рађен по принципу споменика крајпуташа са плиткорељефном обрадом главе и попрсја, или фигуре у целини.

У зависности од времена настанка јављају се различити мотиви покојника у ношњи примереној узрасту, сталежу или занимању. Чест детаљ представљају алатке којима су се покојници за живота служили, као и апстрактни мотиви дрвета живота, голубова, вегетабилних и крстобразних орнамента. Текстови су најчешће урезивани на западној страни, различитог садржаја и интерпретације. Нимало не заостају ни предметни споменици настали у првим деценијама 20. века са освртом на истоветно скулптовање карактеристично за урбаније средине, свакако са најрепрезентативнијим од свих „Спомеником I светског рата”. Оваква концентрација надгробних споменика и у оваквом броју представља највећу евидентирану очувану целину на подручју централне Србије.

Њихова уметничка вредност не заостаје за сличним интерпретацијама других значајних целина у Србији. Боја се и данас у великом броју случајева још увек распознаје, а њихова обрада је доста уједначена и квалитетна.

Галерија[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Старо гробље у Винчи код Тополе”. Завод за заштиту споменика културе Крагујевац. Приступљено 4. 4. 2019. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]