Стенлеј

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Стенли (енгл. Stanley) код нас позната као Стенлеј или Стенлејка, назив је за америчку сорту шљиве. Србија увози ову сорту и она се у овој земљи гаји од 1956. године.[1] Ипак, није се показала најбоље у условима који владају у Србији, па је од других сорти најмање заступљена, без обзира на бујан род.[2] Међутим, у Америци се веома гаји и представља конкуренцију за српско тржиште.[3] Ипак, средином прошлог века имала је важну улогу у спасавању шљиварства Србије, када је вирус шарке изазвао катастрофу оштетивши огроман број стабала неотпорне „пожегаче“.[4] Осим на шарку, ова врста је отпорна и на пламењачу шљиве, као и на рђу шљиве. Ипак, осетљива је на монилију која изазива сушење цветова и гранчица и труљење плодова, а подложна је и нападу шљивине осе, те је хемијска заштита неопходна. Ова сорта рано, редовно и бујно плодоноси. Сазрева десет дана пре пожегаче у августу месецу. Плод је крупан, око 35 грама, сладуњав и осредњег квалитета, лако подноси транспорт, а може се користити или у свежем стању или за добијање ракије солидног квалитета или других производа. Резидба треба да буде редовна и оштра.[5]

Референце[уреди]

  1. ^ Сорте шљива на сајту „ју-кромпир“ Архивирано на сајту Wayback Machine (фебруар 24, 2009) (на језику: енглески), Приступљено 25. 4. 2013.
  2. ^ Глас јавности: „Шарка појела шљиву“, Приступљено 25. 4. 2013.
  3. ^ Економска политика: Страни посредници „зидају“ цену малине. Архивирано на сајту Wayback Machine (септембар 30, 2006) (на језику: енглески), Приступљено 25. 4. 2013.
  4. ^ Мујановић, С. Шарка шљиве. Пољопривреда-инфо., Приступљено 25. 4. 2013.
  5. ^ moba.rs - Воћарство: Избор сорти шљиве; написао: Мр Драган Радивојевић, Пољопривредни факултет - Земун Архивирано на сајту Wayback Machine (август 12, 2009) (на језику: енглески), Приступљено 25. 4. 2013.