Стен Стуре Старији

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Стен Стуре Старији
Sten Sture the Elder.jpg
Портрет Стена Стуреа Старијег непознатог аутора
Пуно имеСтен Густавсон Стуре
Датум рођења1440.
Датум смрти14. децембар 1503.(1503-12-14) (62/63 год.)
Место смртиЈенћепинг
ДинастијаДинастија Стире
ОтацGustav Sture
МајкаBirgitta Stensdotter
СупружникIngeborg Tott
краљ регент Шведске
Период1470 - 1503.
ПретходникКарл VIII Шведски
НаследникСванте Нилсон

Стен Стуре Старији, познат и под именима и као Стен Стире и Стен Густавсон Стире [1] (1440 - 14. децембар 1503) је био краљ регент Шведске (1470—1503 [1]) из династије Стуре.

Године 1470. Шведска национална партија га је истакла за регента. Стуре је потом 1471. године потукао Данце, који су имали врховну власт над Шведском [2], у близини Стокхолма. Али га је шведска аристократија приморала да призна зависност од данских краљева, ма и чисто номинално. Стуре је био један од најобразованијих људи свог времена. Он је основао универзитет у Упсали 1477. године и увео је у Шведску штампање књига.

Шведска аристократија била је приморана да ступи у унију с Данском, али се данска политика косила са интересима шведских феудалаца. Ограничавање права аристократије, одузимање краљевских земаља које је она присвојила, дељење феуда у Шведској Данцима, рушење феудалних замкова — све је то изазивало дубоко незадовољство међу шведском аристократијом. И спољна политика Данске, која је била усмерена против Ханзе и Холштајна, газила је интересе Шведске, која је желела да с Светим римским царством успостави непосредну трговачку везу. Крајње су били незадовољни сопственици рудника, тесно повезани с Ханзом, којој су продавали гвожђе и бакар. Данско чиновништво дозвољавало је себи сва могућа угњетавања и изнуђивања. Данску је власт пратило јачање феудалног угњетавања. Дански феудалци, који су добили земљопоседе у Шведској, претварали су сељаке у кметове и угњетавали их [1].

Без обзира на то што је у Шведској постојао знатан слој слободног сељаштва, у Шведској тада је главна снага постала, крупна феудална аристократија. Неколико аристократских породица и више свештенство приграбили су у своје руке власт у Шведској [3].

Ослањајући се на слободно сељаштво и тежећи да поправи његов положај, Стуре је изазвао према себи мржњу племства и свештенства, који су на све могуће начине ометали његову активност и тражили подршку у Данској [4]. Свештенство га је искључило из цркве. Када је умро, народ је био уверен да су га отровали. Ускоро после његове смрти аристократија је поново однела превагу и позвала данског краља [3] Ханса [3], док је нови регент постао Сванте Нилсон.

Референце[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Удаљцов, А. Д.; Космински, Ј. А.; Вајнштајн, О. Л. (1950). Историја средњег века. Београд. 
  • Зрнић, Лука (1927). Историја новога века. Београд. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Претходник:
Карл VIII Шведски
Шведски краљеви
1470-1503
Наследник:
Сванте Нилсон