Стефан I Угарски

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Стефан I Мађарски)
За друга значења, погледајте Свети Стефан (вишезначна одредница).
Стефан I
Aftnn King Stephen, who we reckon was responsible for Christianity in eastern Europe.jpg
Стефан I Угарски
Датум рођења око 975.
Датум смрти 15. август 1038.(1038-08-15) (62/63 год.)
Место смрти Острогон или Столни Београд
Династија Арпади
Отац Геза
Мајка Шаролт
Супружник Гизела од Баварске
Потомство Saint Emeric of Hungary, Otto, Prince of Hungary
Претходник Геза
Наследник Петар I Орсеоло

Стефан I Угарски (у мађарској историографији познат и као Свети Стефан или Свети Стефан Велики, мађ. Szent István; око 97515. август 1038) је последњи велики везир Мађара и први хришћански краљ Угарског краљевства (1001—1038). Припадао је династији Арпадовића. Од папе је добио краљевску круну, која је касније добила митски значај међу Мађарима, тако да се од тада угарске земље зову "земље круне Светог Стефана". Светац је у католичкој и у православној цркви.[тражи се извор од 08. 2013.]

Круна Светог Стефана[уреди]

Отац му је био вођа и велики везир Мађара Геза. Стефаново право име је било Вајк, што значи херој. Име Стефан је добио након крштења. Кад је имао 10 година, крстио га је Адалберт Прашки. Оженио се Гизелом, ћерком баварског војводе Хајнриха II Свађалица.

Успео је да се наметне осталом племству, захваљујући својим везама са немачким великашима. Одатле је добијао и војну помоћ у обрачуну са противницима. Од 995. до 997. био је принц Нитре, а 997. постаје водећи владар у Мађарској.

Папа Силвестер II је, уз сагласност цара Светог римског царства, Отона III, шаље му златну круну опточену драгуљима и тиме га јануара 1001. признаје као хришћанског краља Угарске. Првобитна круна Светог Стефана није сачувана. Данашња ткз. круна св. Стефана је у основи круна коју је византијски цар Михаило VII Дука (1071—1078) послао угарском краљу Гези I (1074—1077), сину Беле I [1].

Покрштавање Мађара[уреди]

Добио је титулу апостола са 10 епархија. Добио је велику црквену аутономију у односу на папу.

Црквено је поделио Мађарску на 10 епархија. Наредио је да свако десето место мора имати цркву и свештеника. Основао је бројне катедрале и манастире. Унутар манастира оснивају се школе, као центри културе и писмености.

Уз помоћ латинских и грчких свештеника Свети Стефан је покрштавао Мађаре, који су до тог времена већином били пагани.

Обесхрабривао је паганске обичаје и учвршћивао је хришћанство разним законима. Латински постаје службени језик царског двора и престаје са кориштењем хунско-мађарског писма. Покрштавањем је успео да уведе Мађарску у круг цивилизованих земаља.

Мисионари и имигранти[уреди]

Бројни мисионари долазе у Мађарску и са Запада и из Византије. Бенедиктинци су први ред, који се настанио у Мађарској. Сваки манастир у Мађарској постао је не само религиозни центар, него и центар цивилизације. Монаси су очистили простор од шума, култивисали су земљу и саградили су насеља у која долазе колонисти. Мађари се уче западним методама пољопривреде, те западним занатима и уметностима. Покрштавање је ипак било главни циљ тих мисионара. Млечански свештеници су прилагодили латиницу мађарском језику.

После монаха у Мађарску долазе разне занатлије и други привучени привилегијама и причама о земљи са много обрадиве земље. Имиграцију у Мађарску су поспешиле лоше године и епидемије у Европи.

Централизација Угарске[уреди]

Проводио је централизацију Угарске по узору на Каролиншке владаре. Укинуо је племенске поделе. Створио је нове територијално-административне јединице зване жупаније. Поделио је Угарску у 40—50 жупанија и наставио је са увођењем децималног система мера. Провео је и финансијско-економске реформе.

До 1028. цели Карпатски регион је постао део Угарске. Одговарајућим договорима са великим кијевским кнезом Јарославом Мудрим и са пољским краљем Болеславом Храбрим припаја Угарској нове територије.

Светац[уреди]

Проглашен је за свеца 1083. од стране католичке цркве, а православна црква га је канонизовала 2000. године.[тражи се извор од 08. 2013.] Свети Стефан је имао троје деце, али надживео је све троје, тако да је након његове смрти владало раздобље нестабилности од 1038. до 1047. године.

Референце[уреди]

  1. Историја Мађара. стр. 36-37.

Литература[уреди]


Претходник:
Геза
Велики везир Мађара
(997—1000)
Грб Арпадовића Наследник:
Стефан I је био последњи велики везир Мађара
Претходник:
Стефан I је био први хришћански
Угарски краљ
Краљ
Мађарске

(1000—1038)
Света Круна Наследник:
Петар I Орсеоло