Странка слободних демократа (Немачка)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Странка слободних демократа
FDP
Logo der Freien Demokraten.svg
Лого
Председник Кристијан Лиднер
Генерални секретар Никол Бир
Основана 12. децембар 1948
Седиште Реинхардштабова 14, Берлин
 Немачка
Број чланова  (2013) 54.000
Идеологија Либерализам
Политичка позиција Центар
Међународно чланство Либерална интернационала
Европска странка Савез либерала и демократа за Европу
Бундестаг
0 / 630
Европски парламент
3 / 96
Званични веб-сајт


Странка слободних демократа (Freie Demokratische Partei, FDP) је либерална политичка партија у Немачкој, основана 1948. Традиционална боја ове партије је жута, а њене присталице се зову „жути“. Политика ове странке је у функцији одбране људских и економских слобода и залагања се за слободно тржиште. То је тренутно трећа партија по снази у немачком Бундестагу са 61 послаником. ФДП типично осваја између 5 и 13% гласова на изборима у Немачкој и стога је партија која готово увек чини део владајуће коалиције (од 1949. до 1998, са два кратка прекида). Некада им је партнер Социјалдемократска партија Немачке, а некад Хришћанско-демократска унија Немачке.

Као мањем коалиционом партнеру, овој партији је по правилу припадало место министра иностраних послова Немачке. Међу њима су били Ханс-Дитрих Геншер, Клаус Кинкел и Гвидо Вестервеле.

Данас је ова партија у опозицији изван Бундестага. Од 2001 до 2011 председник партије је био Гвидо Вестервеле, од 2011. до септембра 2013. Реслер, а након изборног пораза, када странка није прешла цензус од 5% за улазак у Бундестаг (добила је 4,8%), Реслер је обавестио да ће напустити председничко место странке.

Од 2013 године председник странке је Кристијан Лиднер.

Спољашње везе[уреди]