Странка слободних демократа (Немачка)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Странка слободних демократа
FDP
Logo der Freien Demokraten.svg

mini
Кристијан Линднер
Председник Кристијан Линднер
Генерални секретар Никол Бир
Основана 12. децембар 1948
Седиште Реинхардштабова 14, Берлин
 Немачка
Број чланова  (31. децембар 2017) Пад 63.050
Идеологија Либерализам
Европеизам
Политичка позиција Центар
Међународно чланство Либерална интернационала
Европска странка Савез либерала и демократа за Европу
Боје               
Бундестаг
80 / 709
Европски парламент
3 / 96
Партијска застава
Flag of the Free Democratic Party (Germany).gif
Веб-сајт
http://www.fdp.de/

Странка слободних демократа (нем. Freie Demokratische Partei, FDP) је либерална политичка партија у Немачкој, основана 1948. Традиционална боја ове партије је жута, а њене присталице се зову „жути“. Политика ове странке је у функцији одбране људских и економских слобода и залагања се за слободно тржиште. То је тренутно трећа партија по снази у немачком Бундестагу са 80 посланика. ФДП типично осваја између 5 и 13% гласова на изборима у Немачкој и стога је партија која готово увек чини део владајуће коалиције (од 1949. до 1998, са два кратка прекида). Некада им је партнер Социјалдемократска партија Немачке, а некад Хришћанско-демократска унија Немачке.

Као мањем коалиционом партнеру, овој партији је по правилу припадало место министра иностраних послова Немачке. Међу њима су били Ханс-Дитрих Геншер, Клаус Кинкел и Гвидо Вестервеле.

Од 2001 до 2011 председник партије је био Гвидо Вестервеле, од 2011. до септембра 2013. Реслер, а након изборног пораза, када странка није прешла цензус од 5% за улазак у Бундестаг (добила је 4,8%), Реслер је обавестио да ће напустити председничко место странке.

Од 2013. године председник странке је Кристијан Линднер. Партија на Савезним изборима 2017. осваја 10,7% и 80 посланичких мандата, чиме постаје четврта најјача странка у Бундестагу.

Спољашње везе[уреди]