Странка слободних демократа (Немачка)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Logo der Freien Demokraten.svg

Странка слободних демократа (Freie Demokratische Partei, FDP) је либерална политичка партија у Немачкој, основана 1948. Традиционална боја ове партије је жута, а њене присталице се зову „жути“. Политика ове странке је у функцији одбране људских и економских слобода и залагања се за слободно тржиште. То је тренутно трећа партија по снази у немачком Бундестагу са 61 послаником. ФДП типично осваја између 5 и 13% гласова на изборима у Немачкој и стога је партија која готово увек чини део владајуће коалиције (од 1949. до 1998, са два кратка прекида). Некада им је партнер Социјалдемократска партија Немачке, а некад Хришћанско-демократска унија Немачке.

Као мањем коалиционом партнеру, овој партији је по правилу припадало место министра иностраних послова Немачке. Међу њима су били Ханс-Дитрих Геншер, Клаус Кинкел и Гвидо Вестервеле.

Данас је ова партија у опозицији изван Бундестага. Од 2001 до 2011 председник партије је био Гвидо Вестервеле, од 2011. до септембра 2013. Реслер, а након изборног пораза, када странка није прешла цензус од 5% за улазак у Бундестаг (добила је 4,8%), Реслер је обавестио да ће напустити председничко место странке.

Спољашње везе[уреди]