Странка слободних демократа (Немачка)

С Википедије, слободне енциклопедије
Странка слободних демократа
FDP


Кристијан Линднер
ПредседникКристијан Линднер
Генерални секретарВолкер Вишинг
Основана12. децембар 1948
СедиштеРеинхардштабова 14, Берлин
 Немачка
Новинеfdplus
Млади огранакМлади Либерали
(Junge Liberale)
Број чланова  (септембар 2021)Раст72.000
ИдеологијаЛиберализам
Класични либерализам
Проевропеизам
Политичка позицијаЦентар
Међународно чланствоЛиберална интернационала
Европска странкаСавез либерала и демократа за Европу
Боје     
Бундестаг
92 / 709
Европски парламент
3 / 96
Застава странке
Веб-сајт
www.fdp.de

Странка слободних демократа (нем. Freie Demokratische Partei, FDP) је либерална политичка партија у Немачкој, основана 1948. Традиционална боја ове партије је жута, а њене присталице се зову „жути“. Политика ове странке је у функцији одбране људских и економских слобода и залагања се за слободно тржиште. То је тренутно трећа партија по снази у немачком Бундестагу са 80 посланика. ФДП типично осваја између 5 и 13% гласова на изборима у Немачкој и стога је партија која готово увек чини део владајуће коалиције (од 1949. до 1998, са два кратка прекида). Некада им је партнер Социјалдемократска партија Немачке, а некад Хришћанско-демократска унија Немачке.

Као мањем коалиционом партнеру, овој партији је по правилу припадало место министра иностраних послова Немачке. Међу њима су били Ханс-Дитрих Геншер, Клаус Кинкел и Гвидо Вестервеле.

Од 2001 до 2011 председник партије је био Гвидо Вестервеле, од 2011. до септембра 2013. Реслер, а након изборног пораза, када странка није прешла цензус од 5% за улазак у Бундестаг (добила је 4,8%), Реслер је обавестио да ће напустити председничко место странке.

Од 2013. године председник странке је Кристијан Линднер. Партија на Савезним изборима 2017. осваја 10,7% и 80 посланичких мандата, чиме постаје четврта најјача странка у Бундестагу.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]