Страст за пустоловином

С Википедије, слободне енциклопедије

Страст за пустоловином
РежијаАлександар Верешчагин
СценариоАлександар Верешчагин
Главне улогеБожена Краљева
Александар Верешчагин
Александра Љескова
СниматељЈосип Хала
Продуцентска
кућа
Југославија филм
Година1922.
ЗемљаКраљевина СХС
Језикнијеми филм са српскохрватским међутитловима
IMDb веза

Страст за пустоловином је југославенски црно-бијели нијеми играни филм снимљен 1922. у продукцији Југославија филма. Режисер је Александар Верешчагин. Данас се сматра изгубљеним.

Компанија Југославија филм је 1922. отворила Школу за кинематографску глуму. У оквиру школскога програма снимљен је филм Страст за пустоловинама који је режирао наставник глуме, руски емигрант, позоришни глумац и редитељ Александар Александрович Верешчагин. који је од 1920. живео у Загребу и радио у Југославији. Није познато ко је написао сценарио (можда Верешчагин), филм је снимио Јосип Халла, главну мушку улогу је тумачио сам Верешчагин, а главну женску улогу такође руска емигранткиња, глумица Александра Љескова. У осталим улогама, већим и мањим епизодама појавили су се ученици Школе за кинематографску глуму, међу којима су били осамнаестогодишња Божена Краљева.[1] Расподјелу улога није могуће утврдити.

О самом филму немамо пуно података. Из једног приказа филма у штампи видимо да је филм пун врло успјелих слика и призора из загребачког живота.[2]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Kosanović, Dejan (2011). Kinematografija i film u Kraljevini SHS/Kraljevini Jugoslaviji : 1918-1941. Beograd: Filmski centar Srbije. стр. 64, 140, 141. ISBN 978-86-7227-068-6. 
  2. ^ „***”. Zabavnik. Zagreb. 9. 11. 1922.