Стрејмој

Координате: 62° С; 7° И / 62° С; 7° И / 62; 7
С Википедије, слободне енциклопедије
Стрејмој
Streymoy
Фарска острва - локација острва Стрејмој
Географија
ЛокацијаАтлантски океан
Координате62° С; 7° И / 62° С; 7° И / 62; 7
АрхипелагФарска Острва
Површина373 km2
Висина789 m
Највиши врхКопсени
Администрација
Највећи градТорсхавн
ДАН
ДанскаФарска Острва
Демографија
Становништво22400  (2010)
Густина ст.60,05 стан./km2
Додатне информације
Временска зона
Веб-сајтВеб презентација

Стрејмој (ферј. Streymoy, дан. Strømø) је највеће острво и најнасељеније острво на Фарским Острвима. Главни и највећи град је Торсхавн. Име „Стрејмој“ значи „острво морских струја“.

Географија[уреди | уреди извор]

Острво се протеже у правцу северозапад-југоисток, са дужином око 47 km и ширином око 10 km. Две фјорда се налазе на југоистоку: Kollafjørður и Kaldbaksfjørður. Острво је брдовито, посебно на северозападу, са највишим врхом од 789 m. Као и већина Фарских Острва, на острву се налази неколико потока са мали језерима. Главна вегетација је трава, без дрвећа.

Стрејмој је одвајен од суседног острва Ејстурој, другог по величини острва на Фарским острвима, уским Сундини пролазом на истоку. Западно се налази острво Вагар, и на југу острво Сандој. Још неколико мањих острва се налази око острва: Колтур, Хестур и Нолсој.

Становништво[уреди | уреди извор]

Око 21.000 становника живи на острву, што чини око 40% од целог становништва Фарских Острва. Већина становника живи у главном граду Торсхавну који има око 15.000 становника. Главни граг је, поред седишта власти, главна лука и седиште универзитета. Друга већа места је Вестмана, је бивша лука на западу.

Саобраћај[уреди | уреди извор]

Сва насељена места су повезана путем. Главни пут ка Торсхавну пролази кроз 2,8km тунел. Острво је спојено са суседним острвом Ејстурој са мостом. Од 2002, острво Вагар је спојено са тунелом од 4km испод мора.

Острво је спојено са редовним путничким трајектима са острвима Сандој и Судурој. Преко лета возе и трајекти између Торсхавна према Ханстхолму, у Данској, Лервик на Шетланду (Шкотска), Берген (Норвешка) и Seyðisfjörður (Исланд).

Види још[уреди | уреди извор]

Галерија[уреди | уреди извор]