Студентска бригада Војске Републике Српске

С Википедије, слободне енциклопедије
Студентска бригада
Постојање1994-1995.
Место оснивања:
Бања Лука
Формацијабригада
Јачина2.104[1]
просечно: 2.104[1]
ДеоВојске Републике Српске
Ангажовање
Команданти
КомандантБорислав Којић

Студентска бригада је била пјешадијска јединица Војске Републике Српске у саставу Првог крајишког корпуса. Бригада је формирана, крајем 1994. године, када је послата у испомоћ на бихаћко ратиште. Према прелиминарним подацима 13 бораца бригаде уградило је своје животе у темеље Републике Српске, а више од двадесет их је рањено.

Историја[уреди | уреди извор]

Мешовити противоклопни вод "Мрки Међеди"

Студентска бригада је била јединствена бригада у склопу Војске Републике Српске, формирана 4. новембра 1994. Формирање студентске бригаде, је јединствен случај у историји ратовања, јер је овим чином руководство тадашње Републике Српске, мобилисало посљедњу резерву државе, како би одбранило своје границе од све чешћих и масовнијих напада непријатељске војске. Бригада је била састављена од студената и професора бањолучког универзитета, бројала је 2.104 борца, а након формирања, послата је на бихаћко ратиште, како би заједно са западнокрајишким јединицама, првенствено 15. бихаћком лаком пјешадијском бригадом, зауставила офанзиве Армије Републике БиХ. Припадници студентске бригаде, борбена дејства изводили су у веома сложеним временским условима током новембра, децембра и дијела јануара мјесеца, све до 15. јануара 1995. када је бригада расформирана. Припадници Бригаде имали су изузетно висок борбени морал и слободно се може рећи да је бригада, иако за кратко вријеме свог постојања, оставила велики траг у историји Војске Републике Српске.[1]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в „Одржана академија у знак сјећања на Студентску бригаду Војске РС”. Универзитет у Бањој Луци. Приступљено 3. 8. 2016. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]