Студентски дом „Kраљ Александар I” у Београду

С Википедије, слободне енциклопедије

Студентски дом
„Kраљ Александар I”
у Београду
Главна фасада студентског дома
„Краљ Александар I”
и биста краља Александра Обреновића
Опште информације
МестоБеоград
ОпштинаЗвездара
Држава Србија
Тип културног добраСпоменик културе
Власник1928.
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
beogradskonasledje.rs

Студентски дом „Kраљ Александар I” у Београду се налази у Булевару краља Александра 75 и представља непокретно културно добро као споменик културе.[1] Од 1946. до 2004. године, дом је носио име народног хероја Иве Лоле Рибара, и још увек познат као „Лола” међу студентима.[2][3]

Дом броји 195 соба са 521 местом и има студентски ресторан са 220 места.[3][4]

Историјат и изглед[уреди | уреди извор]

Студентски дом краљ Александар I је саграђен 1927-1928. године, према пројекту руског архитекте Георгија Павловича Коваљевског, за студенте Београдског универзитета. Главна фасада истакнута улазном степенишном партијом и балконом првог спрата окренута је ка раскрсници Улице 27. марта и Булевара краља Александра. Конципиран је као слободностојећи објекат разуђене основе трапезоидног облика који у силуети остварује масивну кубусну форму.

Фасаде су подеоним венцем рашчлањене на приземље и три спрата, са низом ритмично распоређених прозорских отвора. Присутна градација на фасадама од зоне приземља ка последњем спрату, остварена је применом декоративне пластике изведене у традицији академизма, што доприноси репрезентативности објекта.

Зграда студентског дома представља типичан пример архитектуре Београда у периоду између два рата, који је отворио могућност да се монументалним и раскошним академским архитектонским решењем на најбољи начин материјализује и презентује нова друштвена стварност. Значајан урбанистички положај у формирању градског центра, специфична намена одржана до данас, архитектонски концепт који сведочи о умећу једног из групе руских архитеката који су у послератно доба утицали на формирање Београда као једне од европских метропола, значајно доприносе његовим архитектонско-урбанистичким и културно-историјским вредностима.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Завод за заштиту споменика културе Београд
  2. ^ Вуковић, Ана (3. 4. 2018). „Студентски дом у коме се поштује традиција”. Политика. Архивирано из оригинала 19. 6. 2022. г. Приступљено 3. 1. 2023. 
  3. ^ а б „Студентски дом „Краљ Александар I” — Звездара”. Студентски центар. Архивирано из оригинала 3. 1. 2022. г. Приступљено 3. 1. 2023. 
  4. ^ „Студентски ресторан "Краљ Александар I" — Звездара”. Студентски центар. Архивирано из оригинала 3. 1. 2023. г. Приступљено 3. 1. 2023. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]