Студентски трг

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Координате: 44°49′09″ СГШ; 20°27′27″ ИГД / 44.81910° СГШ; 20.45742° ИГД / 44.81910; 20.45742

СТУДЕНТСКИ
трг
Studentski trg.jpg
Студентски трг са Етнографским музејом у позадини
Бивша имена Краљев трг
Одржава Град Београд
Локација Градска општина Стари град (Београд)
Конструкција
Почетак изградње почетком 19. века

Студентски трг је најстарији градски трг у Београду и заузима простор између улице Васе Чарапића до Узун-Миркове.[1] У оквиру Студентског трга се налази и Универзитетски парк.

Трг у XIX веку[уреди]

За време Турске окупације, овде се налазило турско гробље, које се ту налазило до шездесетих година 19. века. На месту данашњег Универзитетског парка, 1824. године отворено је Пазариште, које је касније преименовано у Велика пијаца. Приликом прераде урбанистичког плана 1869. Студентски трг је добио правилнији облик. На једној страни трга је остала Велика пијаца, док је на другој направљен парк. Препознатљивост тргу даје Капетан-Мишино здање, које је било и остало место препознавања овог трга. Тај објекат данас користи Ректорат Универзитета у Београду.

Трг у XX веку[уреди]

1927. је завршено склањање Велике пијаце, и тада је цео простор претворен у парк. 1897. овде је подигнут споменик Јосифу Панчићу, а 1930. је пренет споменик Доситеја Обрадовића. Споменик Јовану Цвијићу откривен је 1953. године. Раније се у парку налазила чесма посвећена Александару Обреновићу.

Пре Првог светског рата на ивицама трга су се налазила два хотела - Македонија (на углу Васе Чарапића и Студентског трга) и Империјал (поред Капетан-Мишиног здања). На углу Студентског трга и Узун-Миркове улице се налазила кафана Уједињење, која је срушена 1935. године.

Студентски трг данас[уреди]

Данас је Студентски трг окружен седиштима више факултета - Филозофским, Филолошким, Природно-математичким и Географским. У средишту трга се налази Универзитетски парк, који је обновљен током 2012. године и представља једно од омиљених места Београђана за дружење и опуштање.

На Студентском тргу се налази зграда Коларечвог народног универзитета, Етнографског музеја, простори Библиотеке града Београда у којима су смештени фонд периодике и дечја библиотека „Драган Лукић”, као и зграда у којој се налази седиште Социјалистичке партије Србије (СПС).

Панорамски поглед на Студентски трг

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]