Стјепан Држислав

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Стјепан
10cent pleter Drzislav.jpg
Плетер са натписом Стјепана Држислава
Пуно име Стјепан Држислав
Датум смрти 997.
Место смрти Краљевина Хрватска
Гроб црква Светог Стефана у Солину
Династија Трпимировићи
Отац Михаило Крешимир II
Мајка Јелена од Задра
Потомство Светослав Суроња, Крешимир III, Гојислав
краљ Хрватске
Период 969-997
Претходник Михаило Крешимир II
Наследник Светослав Суроња

Стјепан Држислав (латински: Dirzislaus[1]; умро 997.) је био хрватски краљ из династије Трпимировића. Владао је од 969. до 997. године[2]. Његова владавина представља једну од најдужих владавина у хрватској историји.

Биографија[уреди]

Стјепан Држислав је био син Михаила Крешимира II и његове супруге, Јелене од Задра. У време смрти свога оца, Стјепан је био малолетан те је од 969. године до своје смрти, 8. октобра 976. године, као регент Хрватске деловала његова мајка, Јелена. Стјепан је подржавао византијског цара Василија II у његовој борби против цара Самуила (устанак комитопула). Самуило је напао земљу Стјепана и освојио територије између реке Дрине и Босне. Самуило је Држиславу слао и посланике који су преговарали о склапању мира и савеза против Византије. Стјепан их је примио у Клису. Према речима сплитског надбискупа Мартина, Стјепан је 994. године прикупио новац за изградњу цркве Светог Михаила у Солину[3]. Византијски цар га је наградио титулом епарха Далмације што му је дало формалну власт над темом Далмацијом. Од стране архиепископа, Стјепан је 988. године крунисан за краља у Сплиту[4]. Стјепан је повратио територије у Далмацији које је од Византије изгубио краљ Трпимир II. Далмација је тада обухватала градове Крк, Осор, Раб, Задар, Трогир и Сплит.

Млетачки дужд Пјетро II Орсеоло престао је 996. године да плаћа порез хрватском краљу што је довело до обнове непријатељстава. Стјепан је, заједно са српским племеном Неретљана, обновио и поморске сукобе са млетачким бродовима. На мору није имао успеха. Дужд је одбио његове захтеве за исплату пореза те је рат настављен. Држислав је умро убрзо након тога. Непосредно пред смрт именовао је свог најстаријег сина Светослава за војводу и савладара. Светослав је по Држиславовој жељи требало да наследи престо. Сем Светослава, Стјепан је имао још двојицу синова: Крешимира и Гојислава. Сва тројица су испољила претензије за хрватском круном након очеве смрти.

Породично стабло[уреди]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2. Михаило Крешимир II
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1. Стјепан Држислав
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3. Јелена Славна
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Референце[уреди]

  1. ^ Kukuljević-Sakcinski, Ivan, ed. (1874). Codex diplomaticus regni Croatiae, Dalmatiae et Slavoniae. 1. Društvo za jugoslavensku povjestnicu i starine. стр. 230.
  2. ^ Goldstein: Hrvatska povijest; Kolekcija knjiga POVIJEST Jutarnjeg lista, svezak 21
  3. ^ Rački: Documenta. стр. 23., 24.
  4. ^ Thomas the Archdeacon: Historia Salonitana, caput 13.

Литература[уреди]

Стјепан Држислав
Умро/ла: 997
Регналне титуле
Претходник:
Михаило Крешимир II
Краљ Хрватске
969—997
Наследник:
Светослав Суроња