Стјепан Цвијић

С Википедије, слободне енциклопедије
стјепан цвијић
Стјепан Цвијић Штефек
Лични подаци
Датум рођења(1905-03-20)20. март 1905.
Место рођењаЗагреб, Аустроугарска
Датум смрти1938.(1938-Недостаје неопходни параметар 1, месец!-00) (32/33 год.)
Место смртиМосква, Савез Совјетских Социјалистичких Република
Професијастудент

Стјепан Цвијић Штефек (Загреб, 20. март 1905Москва, 1938), револуционар и политички радник.

Биографија[уреди | уреди извор]

Стјепан Цвијић рођен је 20. марта 1905. године у Загребу. Кренуо је да студира на Трговачкој академији у Загребу, али је због активности у Савезу комунистичке омладине Југославије (СКОЈ) био хапшен и због тога искључен са студија. До 1924. године био је члан Обласног секретаријата, а затим и Покрајинског секретаријата СКОЈ-а за Хрватску и Славонију. Вршио је и дужност администратора „Борбе“. Како није било могућности да и даље буде политички активан у земљи, руководство Комунистичке партије Југославије послало га је на школовање у Совјетски Савез, где је завршио студије на Свердловском универзитету.

После саветовања о КПЈ у Коминтерни, коме је и он присуствовао, 1928. године илегално је дошао у Југославију и радио као инструктор Централног комитета СКОЈ-а. 1929. године ухапшен је у Дубровнику, али успева да побегне пошто је убио жандара и полицијског стражара. Илегалним каналима отишао је преко Сарајева и Загреба у Беч, а затим преко Берлина и Париза у Совјетски Савез. Учествовао је у раду руководства КПЈ, а од 1934. године био је и организациони секретар Комунистичке омладинске интернационале. У саставу југословенске делегације учествовао је у раду Седмог конгреса Коминтерне. Као искусни илегалац, путовао је по задацима Коминтерне у европске земље, а 1937. године краће је време проборавио и у Шпанији.

До 1938. године обављао је у Москви различите задатке за потребе руководства КПЈ. Исте је године ухапшен, осуђен и умро у затвору, наводно од „ангине пецторис“. Посмртно је рехабилитован одлуком Војног колегија Врховног суда Совјетског Савеза 18. августа 1957. године.

Породица[уреди | уреди извор]

Из загребачке породице Цвијић су, осим Стјепана, потекла још два значајна револуционара и комуниста. Ђуро Цвијић је неко време био политички секретар Политбироа Централног комитета КПЈ. Ђуро је такође страдао у стаљинским чисткама у Совјетском Савезу. Бранко Цвијић је пре рата помагао партијским илегалцима и сам извршавао неке задатке за КПЈ. За време Народноослободилачког рата, није могао у партизане због болести, али је активно помагао борцима и Партији. После рата налазио се на многим одговорним дужностима.


Литература[уреди | уреди извор]

  • Енциклопедија Југославије (књига трећа), „Југославенски лексикографски завод“. Загреб 1984. година.
  • Стипе Угарковић, др. Иван Очак. Загреб град херој: Спомен обиљежја револуцији., „Аугуст Цесарец“. Загреб 1979. година.