Пређи на садржај

Суд Светог Џејмса

С Википедије, слободне енциклопедије

Суд Светог Џејмса је краљевски суд владара Уједињеног Краљевства.[1] Суд је именован по Палати Светог Џејмса, најстаријој краљевској палати британске монархије.[2] Краљевски суд постоји још од Краљевине Енглеске (пре 1707) и Краљевства Велике Британије (1707–1800).

Сви амбасадори и високи комесари Уједињеног Краљевства се формално примају на Суду Св. Џејмса.[1] Палата остаје устаљена локација где се изводи званична одредба дипломатске акредитације. Маршал из дипломатског кора (пре 1920, мајстор церемоније), који служи као веза између британске монархије и страних дипломатских изасланика, стално се налази у Палати Св. Џејмса.[2] Године 2009. 172 страна изасланика акредитовано је на Суду Светог Џејмса у Лондону.[3] Укупан број је скупљен од 46 високих комесара (изасланика из других земаља Комонвелта) и 128 амбасада (изасланика из страних, не-комонвелтских земаља).

Други простори[уреди | уреди извор]

Иако је главно пребивалиште у Лондону свих британских владара од ступања краљице Викторије 1837. била Бакингемска палата,[4] Палата Св. Џејмса остаје званична резиденција монарха Уједињеног Краљевства.[1] Ипак, када краљица Елизабета II није у резиденцији, назив Суда је промењен у локацију на којој монарх тренутно борави.

Када је краљица у резиденцији у Бакингамској палати, то је место где се обављају сусрети Крунског савета на Суду Св. Џејмса.[4] Ова промена се такође дешава када краљица дуже остане у замку Виндзор (обично Ускрс), Сандрингам кући (Божић) и Холируд палати или Балморал замку у Шкотској (лето). Суд такође путује на краљичиним званичним прекоморским посетама.[1]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в г „History of St. James's Palace”. The Official Website of the British Monarchy. август 2008. 
  2. ^ а б „St. James's Palace”. The Official Website of the British Monarchy. август 2008. 
  3. ^ „Ambassadors' credentials”. The Official Website of the British Monarchy. август 2009. 
  4. ^ а б „Buckingham Palace”. The Official Website of the British Monarchy. август 2008. Архивирано из оригинала 25. 07. 2018. г. Приступљено 21. 12. 2013.